ΤΟ EUROGROUP ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκριναν την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτο στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Το ελληνικό ζήτημα ήταν πρώτο στην ατζέντα του Eurogroup, το οποίο συνεχίζεται με επίκεντρο την μεταμνημονιακή εποπτεία άλλων κρατών, τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, αλλά κυρίως με την εκλογή του νέου προέδρου που θα αντικαταστήσει τον Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Για την Ελλάδα, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη κατάθεση των πρώτων εφαρμοστικών παρεμβάσεων πριν τα Χριστούγεννα, ένα δεύτερο κύμα μετά την Πρωτοχρονιά και τη νέα αποτίμηση της κατάστασης στο EWG της 11ης Ιανουαρίου. Εάν όλα υλοποιηθούν ομαλά, η πολιτική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα επικυρωθεί στο επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Dijsselbloem: “Εξαιρετικό” το ότι επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Eurogroup (το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη) ο Jeroen Dijsselbloem χαρακτήρισε “εξαιρετική” την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA).

Όπως τόνισε, είναι πολύ χαρούμενος για το SLA με την Ελλάδα το οποίο ήρθε “εγκαίρως”, σχολιάζοντας ότι ήταν “εξαιρετικό”.

Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα έδειξε σε όλους ότι δούλεψε πολύ σκληρά και υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της για να έλθει σε πέρας η συμφωνία.

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό, τώρα θα δούμε τα επόμενα βήματα, τα prior actions που πρέπει να γίνουν, και η επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και μετά θα υπάρξει συζήτηση για το μέγεθος της δόσης. Δεν θα συζητηθεί σήμερα αυτό”.

Σε ερώτηση αν η δόση μπορεί να “σπάσει” σε δύο ή τρεις υποδόσεις όπως έγινε στο παρελθόν, απάντησε πως “είναι πολύ νωρίς για να πούμε”.

Η συμβουλή του για τον επόμενο πρόεδρο είναι να “κρατήσει το Eurogroup ενωμένο”, όπως δήλωσε, καθώς και ότι αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της θητείας του.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 4/12/2017]