ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η τουριστική επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς το ίδιο το Δημόσιο, που την πούλησε στους επενδυτές έναντι 444.000.000 ευρώ, σήμερα θεωρεί ότι η έκταση είναι δημόσιο δάσος .

Μετά το Ελληνικό και την Eldorado, ένα νέο ηχηρό χαστούκι φαίνεται πως έρχεται για την κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα είναι καλή χώρα για επενδύσεις, με φιλική προς σε αυτές περιβάλλον.

Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση του Αστέρα Βουλιαγμένης προκλήθηκαν μετά την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία ανέσυρε από το αρχείο τη δικογραφία του Αστέρα Βουλιαγμένης λόγω της μήνυσης που έχει υποβάλει η οικολογική οργάνωση «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης». Η δικογραφία πλέον βρίσκεται υπό εξέταση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στον οποίο κοινοποιήθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Η οικολογική οργάνωση που ασχολείται με τον Αστέρα Βουλιαγμένης αποκαλύπτει με έγγραφα ότι η επίμαχη έκταση αποτελεί δημόσιο δάσος και μάλιστα εκτός σχεδίου πόλεως. Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με την «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης», αφενός με τη δήλωση ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για Δημόσιο Δάσος 436 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο ελληνικό κράτος, και αφετέρου με την καθ’ όλα τεκμηριωμένη Αίτηση Ακυρώσεως και το σχετικό υπόμνημα των κατοίκων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο ΣτΕ.

Ασάφεια

Στις νέες εξελίξεις, ότι δηλαδή η χερσόνησος του Μικρού Καβουρίου ευρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, πλην μικρού τμήματος στα νότια, εμπλέκεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την υπ’ αριθ. 236/2016 απόφασή του, με την οποία έχει εγκρίνει τη σχετική εισήγηση και έχει επιστρέψει για περαιτέρω διορθώσεις τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με το αιτιολογικό «τη μη ύπαρξη συγκεκριμένων ρυμοτομικών γραμμών» και ότι «προκύπτει ασάφεια ως προς το ισχύον ρυμοτομικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο πρέπει, πρώτα, να ξεκαθαριστεί αρμοδίως».

Για το θέμα κλήθηκε και κατέθεσε υπόμνημα στις 4-10-2017 στην 3η ειρηνοδίκη Αθηνών ο επικεφαλής της «Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης» Βασίλης Αναστασόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» υπενθυμίζει όσα ο πρώην γενικός διευθυντής Δασών Ελευθέριος Φραγκιουδάκης έχει καταθέσει, ότι, δηλαδή, είναι αδύνατη και παράνομη κάθε διαδικασία εκποίησης της περιοχής, που έχει καταστεί, αδιαφιλονίκητα, Εθνικό Δάσος, με βάση Βασιλικό Διάταγμα του 1836!

Σε ό,τι αφορά τον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα προκειμένου την άνοιξη του 2018 να αρχίσει να λειτουργεί το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens. Στο επενδυτικό σχήμα μετέχουν η AGC Equity Partners, στην οποία μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, καθώς και η τουρκική Dogus Group. Μαζί με την ξενοδοχειακή επένδυση που υλοποιείται, το όλο έργο θα φτάσει τα 600.000.000 ευρώ.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, του Γιώργου Μανουσακάκη, 18/10/2017]