ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η «ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ» ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ…

Μια «δικτατορία μειοψηφίας» με προφανή πρόθεση αναζωπύρωσης τοξικών συναισθημάτων απειλεί να μετατρέψει σε ιλαροτραγωδία, μία διοργάνωση.

Ανήκω σ` εκείνους που ανέμεναν με πολύ ενδιαφέρον το συνέδριο, που είχε προαναγγείλει για το Σαββατοκύριακο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ) στα Ν.Μουδανιά.

Θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία δημόσιας έκφρασης του κλίματος «εποικοδομητικού διαλόγου» που επικαλείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Διαιτησίας με την «Ελληνικός Χρυσός». Και επίσης, μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας διαλόγου, όλων των εμπλεκομένων, αφ` ενός για τη δυνατότητα συνύπαρξης της μεταλλουργίας χρυσού και των τουριστικών δραστηριοτήτων στο νομό και αφ` ετέρου για τις ευκαιρίες συνεργειών που θα πολλαπλασίαζαν το αναπτυξιακό όφελος.

Κι όμως, μια «δικτατορία μειοψηφίας» με προφανή πρόθεση αναζωπύρωσης τοξικών συναισθημάτων σε μια κοινωνία που όλο και περισσότερο αποστρέφεται τις μεθόδους της, απειλεί να μετατρέψει σε ιλαροτραγωδία, μια διοργάνωση που αναμενόταν να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ως το αναπτυξιακό συνέδριο του νομού που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα.

Καμιά 50αριά άτομα, θυμίζοντας κάτι ανάμεσα σε απομίμηση «Ρουβίκωνα» και αριστεριστές φοιτητές που ματαιώνουν συνεδρίαση Συγκλήτου, εισέβαλαν στην ΑΝΕΤΧΑ στον Πολύγυρο, απαιτώντας να μην γίνει αποδεκτή χορηγία από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Από κοντά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει στο συνέδριο, λόγω της ίδιας χορηγίας, στερώντας από την κοινή γνώμη της Χαλκιδικής την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ουσιαστική αντιπαράθεση επιχειρημάτων, με συμμετοχή της πολιτικής «δημιουργίας» των πολέμιων της επένδυσης για τη μεταλλουργία χρυσού στη νομό.

Το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ακυρώνει» με τη στάση της το παραμύθι του «εποικοδομητικού διαλόγου» με την επενδύτρια εταιρεία, που επικαλούνται ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης και μέσω αυτού ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν θα βιαστώ να το καταδικάσω. Θεωρητικά, είναι δημοκρατικό δικαίωμά της, να αντιπολιτεύεται την κυβέρνησή της.

Ή μήπως δεν την αντιπολιτεύεται;

Γιατί το σενάριο κατά το οποίο, η κ. Ιγγλέζη, λειτουργεί εν γνώσει των κ. κ. Σταθάκη και Τσίπρα, ακούγεται εξ` ίσου λογικό. Και φυσικά, κάποιο από τα δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί «στάχτη στα μάτια».

Ένα εκ των δύο ισχύει: Ή τα περί «εποικοδομητικού διαλόγου» του κ. Σταθάκη, αποτελούν «στάχτη στα μάτια» των επενδυτών (και όχι μόνο των συγκεκριμένων), ή οι λεονταρισμοί της κ. Ιγγλέζη αποτελούν «στάχτη στα μάτια» της τοπικής δεξαμενής ψηφαλακίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο πρόσωπα δεν μπορεί να είναι αληθινά..

Αρνούμαι να υποθέσω τι είδους «επιχειρήματα» μπορούν να πείσουν την Αναπτυξιακή Εταιρεία – στη μετοχική σύνθεση της οποίας κατέχει το 43% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – να αρνηθεί σε δεύτερο χρόνο, μια χορηγία που είχε αποδεχτεί.

Αρνούμαι επίσης να υποθέσω, τι είδους «επιχειρήματα» μπορούν να πείσουν έναν δήμαρχο να ακυρώσει τη φιλοξενία ενός τέτοιου συνεδρίου στον δήμο του, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του.

Κρατώ τα γεγονότα, χωρίς υποθέσεις: Ένας «κακός» επενδυτής, στήριξε οικονομικά ένα συνέδριο-διαφήμιση για το νομό, ώστε να έχουν βήμα και οι επικριτές του. Εκείνοι όμως προτίμησαν να εκμεταλλευθούν την περίσταση, για να αποδείξουν πως έχουν αλλεργία σε κάθε είδους διάλογο.

Κρίμα…

 

[ΠΗΓΗ: http://voria.gr, του Βαγγέλη Μωυσή, δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ και σύμβουλου επικοινωνίας, 13/10/2017]