ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ HUB ΤΟΥ EIT RAW MATERIALS (KIC) ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

EIT RawMaterials: 2nd Greek Raw Materials Community Dialogue, 23-24 Οκτωβρίου 2017, Ξενοδοχείο Hilton

Το EIT Raw Materials μαζί με το ΕΜΠ (τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, Εργαστήριο Μεταλλουργίας) το 2016 ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν μια σειρά εκδηλώσεων ανοικτού διαλόγου με πεδίο αναφοράς την Ελληνική Κοινότητα Πρώτων Υλών.  Χθες και προχθές, πραγματοποιήθηκε αισίως  δεύτερος τέτοιος ανοικτός διάλογος (23-24 Οκτωβρίου 2017, Ξενοδοχείο Hilton),  εκδήλωση κατά την οποία ανακοινώθηκε η  ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελλάδας (EIT Raw Materials, Regional Center Greece).

Το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας του  EIT Raw Materials (ΚIC), αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για την ίδρυση ανάλογου κόμβου για την Ελλάδα (και την Κύπρο),  με στόχο να λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο (Hub) για την παροχή σχετικής εμπειρίας για βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αλλά και ως κέντρο για την ανάπτυξη νέων επενδυτικών εργαλείων και μηχανισμών σε πολλαπλές κατευθύνσεις (καινοτομία, πολιτική, βιομηχανία, κοινωνία) σύμφωνα με την Ατζέντα πολιτικών και κατευθύνσεων του EIT RM.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στον καθηγητή ΕΜΠ κ. Ιωάννη Πασπαλιάρη και την ομάδα του.

Τι είναι το ΕΙΤ και πώς λειτουργεί;

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός της ΕΕ με έδρα τη Βουδαπέστη, ο οποίος ενισχύει την ικανότητα καινοτομίας της Ευρώπης. Το ΕΙΤ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες και σε άτομα με καινοτόμες ιδέες να τις μετατρέψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες για την Ευρώπη.Το ΕΙΤ γαλουχεί επιχειρηματικά ταλέντα και στηρίζει τις νέες ιδέες μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ήτοι το «τρίγωνο της γνώσης», με σκοπό τη διαμόρφωση δυναμικών διασυνοριακών συμπράξεων που αποκαλούνται Κοινότητες Καινοτομίας (EIT Knowledge and Innovation Community KIC – Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας).

Αποστολή του ΕΙΤ είναι:

  • να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης,
  • στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξή της και
  • στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την προώθηση και την ενίσχυση των συνεργιών και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων
  • να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργική σκέψη, ώστε να ευδοκιμήσει στην Ευρώπη η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

Το EIT αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ηorizon 2020, του προγράμματος πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία της ΕΕ.

Αποτελέσματα 2010-2016   

– Πάνω από:

  • 2.242 επιχειρηματικές ιδέες
  • 430 νέα προϊόντα και υπηρεσίες
  • 305 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις
  • 1.224 απόφοιτοι προγραμμάτων σπουδών του ΕΙΤ
  • 1.232 δράσεις μεταφοράς και απόκτησης γνώσεων

Οι κοινότητες καινοτομίας του ΕΙT, τα KICs

Οι Κοινότητες Καινοτομίας του ΕΙΤ (Knowledge and Innovation Community KIC – Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας) δημιουργούν και ανακαλύπτουν καινοτόμες λύσεις σε μείζονες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, το κλίμα, η υγεία, οι πρώτες ύλες, η ψηφιακοποίηση και τα τρόφιμα. Προσφέρουν βήμα στο ταλέντο, στη γνώση, στη χρηματοδότηση και σε νέες επιχειρήσεις με σκοπό:

  • την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών: υλοποιήστε την ιδέα σας με τη βοήθειά μας!
  • τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων: δημιουργήστε ή επιταχύνετε το εγχείρημά σας με τη βοήθειά μας!
  • την επιμόρφωση μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών: αναπτύξτε τις επιχειρηματικές σας δεξιότητες με τη βοήθειά μας!

Ποιες Κοινότητες Καινοτομίας του ΕΙΤ υπάρχουν;

Το EIT διαθέτει επί του παρόντος έξι Κοινότητες Καινοτομίας. Κάθε μία από τις Κοινότητες Καινοτομίας του EIT λειτουργεί στο πλαίσιο κόμβων καινοτομίας. Οι κόμβοι καινοτομίας βρίσκονται σε ολόκληρη την ΕΕ για την ενίσχυση του αντικτύπου των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ:

EIT Climate-KIC (Κλίμα)

EIT Digital (Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών)

EIT InnoEnergy (Βιώσιμη ενέργεια)

ΕΙΤ Health (Υγεία)

EIT Raw Materials (Πρώτες ύλες)

EIT Food (Τρόφιμα)

Το EIT: δράση σε ολόκληρη την Ευρώπη

Το περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτομίας (ΠΠΚ) του EIT είναι ένα εξωστρεφές πρόγραμμα με στόχο να συνδράμει φορείς από ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να επωφεληθούν από το έργο των Κοινοτήτων του EIT και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2016, η Κοινότητα του EIT προσέλκυσε περίπου 900 εταίρους, μεταξύ των οποίων:503 επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων,171 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και 146 ερευνητικά κέντρα σε 74 πόλεις.Σήμερα, περίπου 2000 σπουδαστές παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που φέρουν τη σφραγίδα του ΕΙΤ, σε επίπεδο Master και PhD.

Το 2018 ο στόχος του ΕΙΤ είναι η σύσταση δύο νέων  Κοινοτήτων Καινοτομίας:

  • EIT Manufacturing (Μεταποιητική βιομηχανία): για την υποστήριξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
  • EIT Urban Mobility (Αστική κινητικότητα): για την παροχή βιώσιμων λύσεων στην αστική κινητικότητα.