ΤΟ BREXIT ΔΕΝ ΠΤΟΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

15.000 άφησαν την Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη στη Βρετανία σε έναν χρόνο

Η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για του νέους από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρά τα όσα επιφυλάσσει το Brexit στους πολίτες των άλλων χωρών που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για μια καλύτερη ζωή.

Έτσι, και οι Ιταλοί και οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον, σπεύδουν στη Βρετανία, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας (ONS) σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που απέκτησαν αριθμό εθνικής ασφάλισης στη χώρα, σε διάστημα ενός έτους έως τον Ιούνιο του 2017, περίπου 60.000 Ιταλοί και πάνω από 15.000 Έλληνες εγγράφηκαν στο μητρώο για πρώτη φορά, σημειώνοντας αύξηση κατά 2% και 13% αντίστοιχα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός εθνικής ασφάλισης συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να εργαστεί κανείς στη Βρετανία.

Δηλαδή, σε έναν χρόνο, 15.000 Έλληνες μετέβησαν στη Βρετανία για εξεύρεση εργασίας, αριθμός μεγαλύτερος κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς όπως φαίνεται, η ελληνική κρίση “νικάει” το Brexit.

Η συγκεκριμένη αυξητική τάση που παρατηρείται στην Ελλάδα και στην Ιταλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς οι άδειες που εκδόθηκαν μειώθηκαν κατά 11% για τους Ισπανούς και κατά 13% για τους Πορτογάλους. Μάλιστα, οι Έλληνες και οι Ιταλοί πηγαίνουν κόντρα στη γενική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κατεγράφη πτώση 9%.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει, άλλωστε, ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

“Για πολλούς Ιταλούς και Έλληνες, τα οφέλη της μετανάστευσης εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα από τα αρνητικά του να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους”, σχολιάζει ο Tommaso Frattini, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. “Το χάσμα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι σημαντικό και φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αδύναμη ανάκαμψη των δύο χωρών – άλλωστε η Ισπανία αναπτύσσεται με σημαντικά πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι η Βρετανία”, παρατηρεί.

Στην 8ετία, από το 2008 μέχρι και το 2015, σε μια περίοδο που η ύφεση στέρησε εκατομμύρια θέσεων εργασίας από τις δύο χώρες, εκδόθηκαν 257.000 βρετανικοί αριθμοί ασφάλισης για τους Ιταλούς και 54.000 για τους Έλληνες, 266.000 για τους Ισπανούς και 167.000 για τους Πορτογάλους.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 26/9/2017]