ΠΩΣ «ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ» ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα οι επενδυτές αύξησαν κατά 1 δισ. δολάρια τις θέσεις τους σε ETFs χρυσού, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό από τα μέσα του 2016. Αυτό βοήθησε το μέταλλο να σπάσει τα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά για πρώτη φορά φέτος. Οι επενδυτές ETFs ακολουθούν τα χνάρια των hedge funds, που έχουν αυξήσει κατά 9 φορές τις long θέσεις τους στο μέταλλο από τις αρχές Ιουλίου.

Επενδυτικό συνωστισμό για… λίγο χρυσό έχει προκαλέσει το συνονθύλευμα γεωπολιτικών και οικονομικών φόβων που ταράζει τις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα. Το κυνήγι ασφαλών καταφυγίων των επενδυτών -που, ως γνωστόν, αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου σε περιόδους αβεβαιότητας- έχει εκτοξεύσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε υψηλά έτους. Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς που ποτέ δεν σταμάτησε να δημιουργεί η πολιτική του αμφιλεγόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον για το κίτρινο μέταλλο, ενώ καύσιμο στην άνοδο προσθέτει και η απομάκρυνση της προοπτικής για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve μέχρι το τέλος του έτους.

Την Πέμπτη η τιμή του χρυσού έκλεισε σε υψηλό έτους (1.350,3 δολάρια η ουγκιά), ενώ την Τρίτη είχε σημειώσει εντυπωσιακό άλμα 20 δολαρίων. Μέχρι στιγμής φέτος τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου ξεπερνούν το 17%. Χαρακτηριστικό της φρενήρους ζήτησης για χρυσό είναι πως ο όγκος συναλλαγών που καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτωντης Νέας Υόρκης την Τρίτη ήταν από τους υψηλότερους στην ιστορία, καθώς συμβόλαια που αντιστοιχούν σε πάνω από 56 εκατ. ουγκιές ή 1.750 τόνους άλλαξαν χέρια εκείνη την ημέρα. Υπενθυμίζεται πως ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σε futures χρυσού καταγράφηκε την επομένη της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ.

Σε note προς τους επενδυτές της η Saxo Bank υπογραμμίζει πως η αναλογία μεταξύ των long και short θέσεων στον χρυσό εκτοξεύτηκε από το 1 στο 19 τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για την υψηλότερη αναλογία από τον Δεκέμβριο του 2012.

«Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια είναι ο κανόνας των ημερών», σχολίασε η Simona Gambarini, οικονομολόγος στην Capital Economics, ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ένταση συνεχίσει να κλιμακώνεται, οι τιμές θα μπορούσαν να σημειώσουν ράλι πάνω από τα 1.350 δολάρια και να παραμείνουν εκεί μέχρι να υπάρξει περισσότερη βεβαιότητα για την κατάσταση στη χερσόνησο».

Αντίθετα, η Goldman Sachs δεν θεωρεί πως οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα είναι ο παράγοντας που οδηγεί το ράλι του χρυσού. Αντ’ αυτού, η τράπεζα εξηγεί πως η αβεβαιότητα που γεννά ο Τραμπ είναι ο καταλύτης της ανόδου, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της ότι ο χρυσός θα κλείσει το έτος στα 1.250 δολάρια ανά ουγκιά.

«Υπάρχει ένας συνδυασμός λόγων που ωθούν ανοδικά τον χρυσό, μεταξύ των οποίων η πολιτική αβεβαιότητα και οι αγορές από τα hedge funds. Αν συνεχιστούν αυτές οι ακραίες πολιτικές συνθήκες, τότε ο χρυσός μπορεί σύντομα να φτάσει τα 1.400 δολάρια», εκτιμά ο Nizam Hamid της WisdomTree.

Οι χαμηλές αποδόσεις ομολόγων σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο παρέχουν επιπλέον στήριξη στον χρυσό, σύμφωνα με τον Join Teves της UBS. Ωστόσο, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, προειδοποιεί από την πλευρά του ο Carsten Menke της Julius Baer, λέγοντας πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, έστω και αργότερα, δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης του δολαρίου.

«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ο τυφώνας που έπληξε τις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα μέχρι τη συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ αυξάνουν τη ζήτηση για ασφαλή assets», δήλωσε ο Jens Pederson της Danske Bank, προσθέτοντας ότι: «Αυτοί οι παράγοντες αποδυναμώνουν επίσης το δολάριο από την άποψη ότι η Fed μπορεί να αναβάλει περαιτέρω την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής της». Αξίζει να σημειωθεί πως ένα υποτιμημένο δολάριο καθιστά φθηνότερο τον αποτιμημένο σε δολάρια ΗΠΑ χρυσό.

Το εάν το ράλι του χρυσού θα είναι βιώσιμο ή μη εξαρτάται από το «ποιανού τα νεύρα θα σπάσουν πρώτα», δήλωσε από την πλευρά του ο David Lennox, αναλυτής της Fat Prophets. Η Βόρεια Κορέα πιέζει τον Τραμπ προς στρατιωτική δράση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του χρυσού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε, προσθέτοντας ότι οι επιτυχείς κυρώσεις θα μειώσουν το premium του πολύτιμου μετάλλου.

Ένας επιπλέον καταλύτης πίσω από το ράλι του χρυσού είναι και οι προσδοκίες πως η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, πράγμα που θα ευνοήσει τα πολύτιμα μέταλλα -όπως ο χρυσός- που δεν φέρνουν αποδόσεις.

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενεργοποιήσει άλλο ένα στοιχείο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Barnabas Gan, οικονομολόγος στην Oversea-Chinese Banking Corp., εξηγώντας πως «ο χρυσός κάνει θραύση σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας. Σε περίπτωση, όμως, ταχείας άμβλυνσης της έντασης, το ενδιαφέρον των παικτών της αγοράς μπορεί να στραφεί εκ νέου στις αποδόσεις».

Σημειώνεται πως ο χρυσός υπαναχώρησε ελαφρώς μετά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών. «Αυτό που μας έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα με τη Β. Κορέα είναι ότι δεν πρέπει να ακολουθείς τόσο πολύ αυτές τις εξελίξεις, καθώς η επιρροή τους ξεθωριάζει γρήγορα», δήλωσε ο Petr Katra της ING.

«Ο χρυσός ενισχύθηκε σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες, οπότε όποιος επένδυσε σε αυτόν μπορεί να εξαργυρώσει αξιόλογα κέρδη», δήλωσε από την πλευρά του ο Robin Bhar της Societe Generale.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, 9/9/2017]