ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πιάνοντας το νήμα από τις χθεσινές κοινές δηλώσεις τους, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξαν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, ως το μέσο εκείνο που θα ωθήσει τη χώρα σε μονοπάτια εξόδου από μία κρίση που διαρκεί επτά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, που επιχείρησε, κατά την ομιλία του στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, να κρατήσει σε θέση πρωταγωνιστική την υιοθέτηση ενός προφίλ φιλικού προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το μείζον κυβερνητικό αφήγημα περί μίας οικονομίας που αλλάζει σελίδα και περί μίας χώρας που πατάει και πάλι στα πόδια της.

“Μετά από επτά χρόνια κρίσης, που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης, βρισκόμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και η χώρα πατάει στα πόδια της. Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, χωρίς στρεβλώσεις. Στόχος μας δεν είναι η επιστροφή στις συνθήκες πριν την κρίση. Στόχος μας είναι μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων να δημιουργήσουμε μία πιο υγιή βάση. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπίσομε το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Αυτό της ανεργίας”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Αναφέροντας πως η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει ρίξει το ποσοστό της ανεργίας σχεδόν στο 21%, αν και παραδέχθηκε πως το νούμερο αυτό είναι και πάλι υψηλό, τοποθέτησε στην κυβερνητική προμετωπίδα την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος.

“Πρώτος μας στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη μάστιγα. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξουμε το περιβάλλον, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να περάσουμε σε εποχή μετά την επιτροπεία. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αλλά, όπως ο Οδυσσέας που έκλεισε τα αυτιά του στις Σειρήνες, προχωράμε με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις”, επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και πάλι στη μεγάλη συμβολή της Γαλλίας στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ χρησιμοποίησε τους οικονομικούς δείκτες, για να υποστηρίξει πως τους τελευταίους μήνες έχει συντελεστεί στην Ελλάδα ένα… οικονομικό θαύμα.
“Η Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σκληρής ύφεσης, το 2017 έχει τη δυνατότητα να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι οικονομική δείκτες βελτιώνονται. Πρέπει όμως να δουλέψουμε σκληρά, για να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δημιουργούν κλίμα αρνητικό σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα”, ανέφερε, με το βλέμμα, σαφέστατα, στα αναχώματα που έχουν τεθεί στην επένδυση του Ελληνικού.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά και η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων θα καταστήσουν την Ελλάδα πλήρως ανταγωνιστική και θα μπορέσουν να επιταχύνουν το κύμα των επενδύσεων. Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος θα είναι επικεφαλής task force, που θα εξετάζει μία προς μία τις επενδύσεις, ενώ δόμησε και πάλι αφήγημα εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. “Η Ελλάδα είναι μία πραγματική ευκαιρία. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με κόστος και πληγές κοινωνικές που πρέπει να επουλώσουμε”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ε. Μακρόν: Η Γαλλία ήταν, είναι και θα παραμείνει στην Ελλάδα

Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, αλλά και μηνύματα στην ευρωζώνη περιείχε η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, που έδειξε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν πρέπει να σταματήσουν.

“Η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης. Ήταν ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις ήταν εδώ. Βεβαίως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και η ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε πως στηρίζει αυτή τη γραμμή. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Θέλω πραγματικά η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτήν την προσπάθεια. Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητήσει αλλού επενδύσεις, γιατί έλειπαν οι Ευρωπαίοι. Και αυτό δείχνει πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη”, τόνισε και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

“Μπορώ να σας εγγυηθώ τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Γαλλίας σε κάθε τομέα είναι εδώ. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ”, σημείωσε.  

Γραφειοκρατία και κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της κλειστής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” οι Γάλλοι επιχειρηματίες και ειδικότερα ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής “Total”, έθεσαν επί τάπητος το μείζον ζήτημα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων όσον αφορά στην προώθηση των επενδύσεων.

“Η κυβέρνηση μου θα είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα να ενθαρρύνει και να λύνει προβλήματα. Θα ήταν ψέμα να έλεγα πως από τη μια ημέρα στην άλλη θα μπορούσαμε να νικήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας ή να επιλύσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, καθώς είμαστε στο πλαίσιο αυτό, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τα δύσκολα είμαστε και στα δύσκολα τα καταφέρνουμε καλύτερα”, φέρεται να σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά των Ελλήνων που βρέθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν η αιτία της κρίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, και τώρα είναι ισχυρά, Παράλληλα, ανέφερε πως η συγκυβέρνηση προχωρά στη μείωση των “κόκκινων δανείων”, μέσα από στοχευμένες κινήσεις.

 

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Δημήτρη Γκάτσιου , 8/9/2017]