ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣ, ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Σε νέα αναβολή, τρίτη κατά σειρά, οδηγήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με θέμα την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά”.

Το θέμα οδηγείται σε νέα συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη καθώς η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία προΐσταται εκ της θέσεως της στο ΚΑΣ, εισηγήθηκε ότι προ της έγκρισης του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία για το κατά πόσον πρέπει να υπάρξει ή μη εισήγηση για την κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.

Πηγές που είναι σε γνώση όσων διακυβεύονται στην υπόθεση της ανάπλασης του Ελληνικού κάνουν λόγο για “ντρίπλα” του ΚΑΣ καθώς αποφεύγει το σκόπελο μιας απόφασης επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και επανατοποθετεί το θέμα σε άλλη διάσταση, αυτή του χαρακτηρισμού ή μη μεγάλου μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι αν και το ΚΑΣ δεν μπορεί να ζητήσει την αρχαιολογική κήρυξη περιοχής, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, οι εισηγήσεις του είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοηθούν από τον υπουργό Πολιτισμού. Στην περίπτωση χαρακτηρισμού της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα απαιτηθεί εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να μην ματαιωθεί η επένδυση.

Σημειωτέον ότι μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε., έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης, κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ, που αφορά στην παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Το μνημόνιο επιβάλλει για την όλη έκταση του Ελληνικού τη συνεχή και αδιάλειπτη σύμπραξη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού τόσο κατά τη χωροθέτηση όσο και κατά την αδειοδότηση και εκτέλεση των επιμέρους έργων της επένδυσης.

Την ίδια στιγμή πηγές του Μαξίμου αναφέρουν τα εξής: “Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, και ΑΠΕ-ΜΠΕ, 27/9/2017]