ΦΑΜΕΛΛΟΣ: «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ» (ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ, ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ)

Ακούσαμε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλο να επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να υποστηρίζει πως στοχοποιείται από την εταιρεία διότι προασπίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Κατηγόρησε δε την Ελληνικός Χρυσός ότι επιχειρεί μέσω δημοσιότητας να αναπληρώσει τα κενά στην επένδυσή της.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ΣΚΑΪ ερωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναφέρεται σε εξώδικα της Ελληνικός Χρυσός που στάλθηκαν στον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, στον Υπουργό ΕΘΑ και στον ίδιο και αν αυτά συσχετίζονται με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου. Η απάντησή του ήταν η κάτωθι, κι εμείς την αναλύουμε και την σχολιάζουμε αράδα-αράδα:

«Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και αυτή είναι η βάση της δική μας αντίληψης διακυβέρνησης.

[Συμφωνούμε απολύτως και επαυξάνουμε… Ουδείς επιχειρηματολόγησε περί του αντιθέτου…].

Εν προκειμένω έχουμε μια επιχείρηση η οποία έχει μια σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και μία έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δραστηριότητα αυτή. Ασχέτως λοιπόν της προσωπικής μου άποψης, σχετικά με το αν είναι εφικτή ή όχι η τεχνολογία, αν είναι περιβαλλοντικά δυνατά ή όχι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην αδειοδότησή της, εφόσον η πολιτεία έχει δώσει κάποιες άδειες και μία σύμβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να εφαρμόσει το σύνολο των υποχρεώσεων και των κανόνων της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο.

[Πές τα χρυσόστομε…]

Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η δημοσιοποίηση του εξωδίκου της Ελληνικός Χρυσός -αλλά και η αποστολή εξωδίκου προς εμένα προσωπικά- και θεωρώ ότι αυτό, επειδή δεν έγινε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο, κάποιο σκοπό εξυπηρετεί. Δηλαδή κάποιο σκοπό εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση προς τα Μέσα Ενημέρωσης των εξωδίκων από την ίδια την Ελληνικός Χρυσός.

[Καλά, δεν θέλει και πολύ σκέψη… Η εταιρεία πρέπει να προστατέψει τα κεκτημένα, την επιχειρηματική της φήμη και τα δικαιώματά της. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έχουν ξεφύγει από unfair game και έχουν γίνει προσβλητικές για την εταιρεία και επικίνδυνες για την οικονομία… Διαφωνείτε με αυτό;;;;]

Έχω την εντύπωση ότι η εταιρεία προσπαθεί με μέσα δημοσιότητας να αναπληρώσει παραγωγικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες που δεν υλοποιούνται. Δεν γίνεται επιχειρηματικότητα με δημοσιεύσεις εξωδίκων. Επιχειρηματικότητα γίνεται με τους κανόνες της ισονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

[Κι εδώ συμφωνούμε. Δεν γίνεται επιχειρηματικότητα με δημοσιεύσεις εξωδίκων, και δεν γίνεται επιχειρηματικότητα με την μη έκδοση αδειών. Εσείς τι λέτε; Και βέβαια περιμένουμε να μας υποδείξετε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι «παραγωγικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες» που δεν υλοποιούνται…Διότι έτσι αόριστα, μιλάει και ο Καμμένος… Δεν νομίζω να θέλετε να εξομοιωθείτε με τον κο Καμμένο… Εκτός και αν μιλάτε για τις «παραγωγικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες» που δεν υλοποιούνται επειδή δεν τις αδειοδοτείτε…]

Η επιχείρηση έχει μια σύμβαση και έχει μια περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις οποίες και καλείται να υλοποιήσει. Το μόνο που έχω πει δημόσια και αυτό το οποίο περιλαμβάνει και το εξώδικο είναι ότι η επιχείρηση δεν έχει υλοποιήσει το σχέδιο που έχει με το ελληνικό Δημόσιο. Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εκπροσωπήσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του και όταν αυτά θίγονται καλά κάνει και πάει στη διαιτησία.

[Δεν χρειάστηκε να πείτε κάτι περισσότερο κε Φάμελλε… Αυτά έφταναν για τη στοιχειοθέτηση εξωδίκου διαμαρτυρίας… Το αν κάνει καλά το Δημόσιο που πάει στη διαιτησία, σας καταλαβαίνω…Υπουργός της κυβέρνησης είστε… Τι άλλο να πείτε… ]

Το εξώδικο αναφέρεται στις δικές μου δηλώσεις (τις οποίες και ζητεί να ανασκευάσω) και όχι σε δήλωση του κ. Καμμένου. Άρα η επιχείρηση έχει κάνει εξώδικο σε εμένα, γιατί υπερασπίστηκα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου διαχρονικά, και μάλιστα τα συμβατοποιημένα, και όχι με βάση την προσωπική μου άποψη. Επαναλαμβάνω ότι επιχειρηματικότητα με δελτία Τύπου δεν γίνεται».

[Σωστά, πολιτικός είστε, πολιτικός και ο λόγος σας… Αν νομίζετε πως «υπερασπίζεστε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», είναι δικαίωμά σας αναφαίρετο… Και μιας που επαναλαμβάνετε πως «επιχειρηματικότητα με δελτία Τύπου δεν γίνεται», να επαναλάβουμε κι εμείς πως ανάπτυξη και φως στο τούνελ με πολιτικά τρικ, το μπαλάκι στην εξέδρα, καθυστερήσεις και συνεχή εμφάνιση νέων κωλυμάτων, δεν γίνεται επίσης… Και κάποια στιγμή να μας εξηγήσει το κυβερνητικό επιτελείο τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «επιχειρηματικότητα», διότι εμφανώς δεν εννοεί αυτό που δίνουν σαν ορισμό τα λεξικά…].

Για ότι άλλο θέλετε κε Υπουργέ, στη διάθεσή σας…