ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ «ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ» ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΕΛΙΕΣ Ή ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Σε ισχυρή τουριστική δύναμη ειδικά για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία. Ωστόσο, επικρατεί σύγχυση αναφορικά με τον ακριβή αριθμό όσων έρχονται από τη γειτονική χώρα για τουρισμό.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα τα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδική5, Γρηγόρη Τάσιο, η τουριστική αγορά πρέπει να αφαιρεί από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, που αφορούν την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βουλγαρία, τις εισόδους Βουλγάρων που έρχονται στη χώρα προς αναζήτηση εργασίας, έστω και εποχικής, όπως για παράδειγμα για το μάζεμα των ελιών.

Επίσης, προσθέτει ότι μέρος της ταξιδιωτικής κίνησης με είσοδο από τη Βουλγαρία αφορά διερχόμενους επισκέπτες από άλλες χώρες. Ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει ότι η Βουλγαρία παραμένει σημαντική αγορά για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά πρέπει να αποτυπώνονται οι πραγματικοί αριθμοί των τουριστικών αφίξεων.

Τα επίσημα ελληνικά στοιχεία κατέγραψαν πέρυσι 2,5 εκατ. αφίξεις από τη Βουλγαρία, έναντι 1,9 εκατ. το 2015, 1,5 εκατ. το 2014 και 691,9 χιλ. το 2013. Οι επιπλέον 600.000 που καταγράφηκαν πέρυσι ως εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση «συνέβαλαν» σχεδόν σε ποσοστό 30% στην αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, που έφθασαν συνολικά τα 28 εκατ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού τα Βουλγαρία5, οι Βούλγαροι που επισκέφθηκαν το 2016 την Ελλάδα για τουρισμό ήταν 1,2 εκατ. Δηλαδή, καταγράφηκαν 1,3 εκατ. λιγότερες επισκέψεις από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση που εμφανίζουν τα ελληνικά στοιχεία. Συνολικά, πέρυσι εκτός Βουλγαρίας ταξίδεψαν για διακοπές 5,39 εκατ. κάτοικοι.

Απόκλιση παρουσιάζουν και τα στοιχεία των δύο χωρών τους πρώτους μήνες του 2017. Με βάση τα ελληνικά στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου, φέτος καταγράφηκαν 328.500 αφίξεις από τη Βουλγαρία. Από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας, όμως, κατέγραψε 214.497 Βουλγάρους που ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα.

Δηλώσεις για το θέμα της εισερχόμενης και εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας έκανε πρόσφατα και η υπουργός Τουρισμού της γειτονικής χώρας Νικολίνα Ανγκέλκοβα. Η κ. Ανγκέλκοβα, υιοθετώντας τα στοιχεία του υπουργείου της, διαπίστωσε ισορροπία στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών. Κι αυτό γιατί 1,07 εκατ. Έλληνες επέλεξαν τη Βουλγαρία το 2016 για τις ταξιδιωτικές τους αποδράσεις σε σύνολο 8,25 εκατ. ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα.

 

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, του Στάθη Κουσούνη, 30/07/2017]