ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ EE, BREXIT ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ ΑΠΟΓΕΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

27747296_Germany_Gold_Reserves__JPEG_00594.limghandlerΕνδιαφέρον για αγορές από μεγάλα πορτοφόλια, ενώ μικρότερες έκαναν τα νοικοκυριά καθώς η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου έφερε πλήγμα στο πορτοφόλι τους

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών εκτινάχτηκαν οι αγορές χρυσού το 2016, καθώς η οικονομική και η πολιτική αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές να αναζητούν πιο ασφαλή καταφύγια. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ήταν συνταξιοδοτικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν χρυσάφι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι αγορές χρυσού ενισχυθήκαν επίσης λόγω των επερχόμενων εκλογών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Στον χρυσό στράφηκαν επίσης και όσοι έβγαλαν χρήματα από συνάλλαγμα αλλά και από άλλα επενδυτικά προϊόντα λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τα μεγάλα πορτοφόλια, ενώ μικρότερες ήταν οι αγορές χρυσού από νοικοκυριά καθώς η άνοδος των τιμών του πολύτιμου μετάλλου έφερε πλήγμα για το πορτοφόλι τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ οι συνολικές αγορές χρυσού παρουσίασαν αύξηση, οι αγορές κοσμημάτων παρουσίασαν μείωση.

Πέρυσι αγοράστηκαν συνολικά 4.309 τόνοι χρυσού, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της «Γκάρντιαν». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2013 και μετά, με τις τιμές να φτάνουν τα 1.220 δολάρια η ουγκιά. Η ζήτηση για κοσμήματα μειώθηκε λόγω αύξησης των τιμών, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι τιμές του χρυσού έκαναν ράλι κατά 25%. Οι καταναλωτές από την Κίνα και την Ινδία, όπου διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος χρυσού παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 21% και 7% αντίστοιχα μέσα στο 2016 λόγω ακριβώς αυτών των αυξήσεων στις τιμές.

Η Ινδία είναι ιδιάζουσα περίπτωση καθώς εκεί πωλούνται κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες χρυσού, κυρίως σε κοσμήματα. Όμως τον Νοέμβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει από την κυκλοφορία χαρτονομίσματα της χώρας με μεγάλη αξία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι πωλήσεις πολύτιμων μετάλλων. Η μείωση αυτή αναμένεται ότι θα είναι προσωρινή καθώς η κατάσταση στη χώρα θα αρχίσει να εξομαλύνεται.

Η συνολική αύξηση στη ζήτηση για χρυσό οφείλεται επίσης στις εισροές κεφαλαίων επενδυτών που καταγράφηκαν σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), τα οποία έχουν ως εγγύηση το πολύτιμο μέταλλο.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 06/02/2017]