60′ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

ellada60-682x384Στην ορεινή Χαλκιδική και στο χιονισμένο βουνό του Χολομώντα μας οδηγεί απόψε η εκπομπή «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση (Alpha 23:45)

Αρναία

Στο πλατάνι, στην κεντρική πλατεία του πιο γραφικού χωριού της περιοχής, βλέπουμε την πηγή των συνοικεσίων. «Κάθε γουλιά και γάμος» έλεγαν οι παλιοί για τον ξένο που θα έπινε νερό από τις ρίζες του υπεραιωνόβιου  δέντρου.

Οι κάτοικοι υποδέχονται την εκπομπή με έναν χορό στους -5οC.

Η κάμερα καταγράφει τα καλά κρυμμένα μυστικά που κρύβονται στα θεμέλια του Αγίου Στεφάνου, του ναού με το γυάλινο πάτωμα. Θησαυροί που ήρθαν στο φως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2005.

Συναντάμε τους επιστήμονες – μπάρμαν και κερνάμε «μουντοβίνα», το τσίπουρο των μελισσοκόμων, τους ιππείς της Αρναίας. Νικητής στην ιπποδρομία, στο χωριό των ΠΑΟΚτζήδων, ένας Αρειανός! Και καθώς μιλάμε για ομάδες, το πολικό κρύο δεν φοβίζει  τους παίκτες της ομάδας της περιοχής που προπονούνται βράδυ, στο κατάλευκο γήπεδο της πόλης.

Στα δάση του  Χολομώντα

Μάχη με τις αντίξοες συνθήκες στον παγωμένο Χολομώντα. Η ολισθηρότητα, αποτέλεσμα  των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, δοκιμάζει συχνά τη δημοσιογραφική αποστολή που ωστόσο ξεπερνά με χιούμορ ακόμα και τις πιο επικίνδυνες συνθήκες. Φτάνουμε, τελικά, στο φράγμα του Αγίου Παντελεήμονα για να δούμε την τεχνητή λίμνη που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο παγοδρόμιο και πλέον περπατιέται.

Στον Ταξιάρχη, οι κάτοικοι που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από την καλλιέργεια και εμπορία χριστουγεννιάτικων ελάτων μάς οδηγούν στα φυτώρια των δέντρων και εξηγούν γιατί το φυσικό έλατο είναι πιο οικολογικό από το πλαστικό. Κάποια από τα πρόσωπα ίσως σας φανούν γνωστά καθώς είναι οι ίδιοι που κάθε χρόνο μισθώνουν χώρους και πωλούν φυσικά χριστουγεννιάτικα έλατα σε όλη την χώρα.

Στα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, δείτε το μοναδικό θεματικό πάρκο που είναι φτιαγμένο στη μνήμη του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η κάμερα καταγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων και τις φυσικές ομορφιές  στη Στρατονίκη, το Νεοχώρι και το Παλαιοχώρι. Φτάνουμε στους καταρράκτες της Βαρβάρας. Κάνουμε Mountain Bike στο όρος Κάκαβος και παρακολουθούμε από κοντά τους αναρριχητές διασώστες από τη Μεγάλη Παναγιά.

Το Σουβλακοχώρι

Ο Άγιος Πρόδρομος είναι γνωστός για δύο πράγματα: το σουβλάκι και το «σ(η)κωτικό».

Από το βουνό στη θάλασσα

Το οδοιπορικό τής εκπομπής συνεχίζεται μέχρι τα σύνορα με το Άγιο Όρος. Από την Τρυπητή, φτάνουμε στο νησί της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή με τις πανέμορφες παραλίες. Οι επαγγελματίες ψαράδες εν ώρα δράσης, ο γιατρός, οι μαθητές που πηγαινοέρχονται στην Ιερισσό με το καράβι και ο χρυσοθήρας των ακτών είναι μόνο λίγες από τις εικόνες που μας συντροφεύουν στην επιστροφή.

πηγή: zappit.gr