ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

SONY DSC

Τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το μεταλλείο της Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και τον Ιούνιο προγραμματίζονται τα επίσημα εγκαίνια, όπως ανέφεραν κύκλοι της επιχείρησης. Ωστόσο τα έργα στις Σκουριές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις όσον αφορά στην αδειοδότησή τους.

Στην Ολυμπιάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του προϋπάρχοντος εργοστασίου με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, ο οποίος θα επεξεργάζεται το μετάλλευμα. Η παραγωγή μεταξύ 2017 και 2022 υπολογίζεται σε περίπου 72.000 ουγκιές χρυσού ετησίως, συν στην παραγωγή λοιπών μετάλλων, περίπου ισοδύναμων των 55.000 ουγκιών. Το μετάλλευμα στην Ολυμπιάδα είναι μόλυβδος, ψευδάργυρος και συμπύκνωμα χρυσού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή η μεταλλουργία χρυσού στις Σκουριές που είναι και το πιο επίμαχο από τα έργα, για το οποίο έχουν εκδηλωθεί οι μεγάλες αντιδράσεις είναι επένδυση που δεν έχει καν ξεκινήσει, το συμπύκνωμα χρυσού στέλνεται για περαιτέρω επεξεργασία στην Κίνα. Η μεταλλουργία χρυσού στις Σκουριές αφορά σε επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, και η πλήρης ανάπτυξή της μαζί με την Ολυμπιάδα μπορούν να καταστήσουν τη χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, της καναδικής εταιρείας στην οποία ανήκει η Ελληνικός Χρυσός , Πολ Ράιτ. Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ράιτ, θα αποχωρήσει φέτος από το τιμόνι της Eldorado, στην οποία θα παραμείνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (chairman) και τη θέση του θα αναλάβει ο κ. George Burns, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Goldcorp.

Εν τω μεταξύ για το ορυχείο στις Σκουριές οι εκκρεμότητες παραμένουν. Η εταιρεία, στις 28 Δεκεμβρίου 2016 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω της γνωστής περιπέτειας με την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος της αίτησης θεραπείας προηγούμενης περιβαλλοντικής μελέτης. Εξακολουθούν δε να εκκρεμούν διάφορες άλλες άδειες για τις οποίες η εταιρεία έχει κάνει σχετικές αιτήσεις, καθώς η όποια νέα εργασία στα μεταλλεία απαιτεί και τη σχετική αδειοδότηση.

Ας σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρίσκονται τις ημέρες αυτές για συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στα ορυχεία.

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, της Μανταλένας Πίου, 27/01/2017]