ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΤΖΙΡΟ

xaa4Κάθε αρχή του έτους θέλει παραδοσιακά τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού να ετοιμάζουν και να δημοσιεύουν εκθέσεις με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προτείνοντας κερδοφόρες λύσεις που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να κινηθούν με κέρδη μέσα στη χρονιά. Έτσι, λοιπόν, η BlackRock, στη φετινή της έκθεση για τις επενδυτικές στρατηγικές του 2017, προτείνει στροφή στις μετοχές και απομάκρυνση από την αγορά των ομολόγων.

Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την κρίση που έφερε το Brexit, πολλοί ξένοι οίκοι οδήγησαν επενδυτές και χαρτοφυλάκια στην αγορά των ομολόγων προκρίνοντάς τα ως ασφαλέστερη επένδυση και οδηγώντας τα επιτόκιά τους σε χαμηλά πολλών ετών. Όμως η αναθέρμανση των παγκόσμιων οικονομιών, με πρώτη και καλύτερη αυτή των ΗΠΑ, σε διάψευση όσων έλεγαν οι Κασσάνδρες, που την ήθελαν να βυθίζεται με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, κάνει την BlackRock να προκρίνει πλέον στροφή σε μετοχές αξίας, σε σίγουρα χαρτιά και να προτείνει την απομάκρυνση από τα ομόλογα. Οι μετοχές αξίας έχουν υπεραποδώσει στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ την ίδια ώρα τα ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις. Μάλιστα, σπεύδει να επιλέξει ης μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, καθώς και αυτές του κλάδου υγείας, ενώ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε μετοχές που αποδίδουν καλά μερίσματα και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να αυξήσουν και το μέρισμα που αρχικά έχουν δηλώσει ότι θα μοιράσουν.

Όσον αφορά την οικονομία της Ευρώπης, την αναβαθμίζει σε «neutral», ενώ αυτά της Ιαπωνίας την αναβαθμίζει σε «overweight». Επίσης, προτείνει στους επενδυτές να κοιτούν με θετικό μάτι τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, λόγω των περιθωρίων που έχουν για βελτίωση κερδοφορίας και εξαιτίας των χαμηλών τους αποτιμήσεων. Βέβαια, πάντα υπάρχουν οι κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα η απότομη άνοδος του δολαρίου, ενώ πάντα πρέπει οι επενδυτές να λαμβάνουν υπόψη τους και την περίπτωση κάποιοι να θελήσουν να ρευστοποιήσουν κερδισμένες θέσεις σε βαριά χαρτιά.

Κατά τα άλλα και γυρνώντας στη Λεωφόρο Αθηνών, χθες, εν μέσω παγωνιάς, βρέθηκε το καύσιμο που έκανε τον δείκτη έστω και με δυσκολία να κρατήσει το θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης και να κλείσει μάλιστα και πάνω από τις 660 μονάδες, όταν ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί και πάνω από ης 665. Η επικράτηση του θετικού προσήμου στη χθεσινή συνεδρίαση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δηλώσεις του μέλους του ESM, του κυρίου Janse, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν μπει πλέον στη φάση της επίσημης διαδικασίας έγκρισης.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Βασίλη Κωνσταντουλάκη, 11/01/2017]