Μόλις πέντε ημερολογιακές και τέσσερις εργάσιμες ημέρες απέμειναν προκειμένου να τεθεί και τυπικά σε ισχύ η υποχρέωση των μισθωτών και συνταξιούχων να δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής προκειμένου να καρπώνονται την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Αν και βρισκόμαστε, όμως, στο παρά πέντε αυτής της σημαντικής αλλαγής, μερικά βασικά ζητήματα του όλου εγχειρήματος που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αφήνοντας του φορολογούμενους στην αναμονή.
Πιο συγκεκριμένα, αν και έχει ξεκαθαριστεί ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ποσοστό 10% έως 20% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί:
- Ποιες ακριβώς είναι οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα οι οποίες και θα αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Υπάρχουν μια σειρά από δαπάνες που είτε αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, είτε προσφέρουν απευθείας έκπτωση φόρου είτε απλώς αφορούν πολύ συνηθισμένες δαπάνες, όπως είναι το ενοίκιο ή η πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Αυτό προβλέπεται να ξεκαθαριστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης.
- Ποια ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα πληρωμής αναγνωρίζονται για τις συναλλαγές και το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν έχει ξεκαθαριστεί ότι αναγνωρίζονται δαπάνες με χρεωστική και πιστωτική κάρτα και ηλεκτρονικά πορτοφόλια αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η πληρωμή με μεταφορά ποσών σε λογαριασμό τρίτου ή το έμβασμα αν θεωρούνται πληρωμές που μπορούν να οικοδομήσουν το αφορολόγητο.
- Πως υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπάνης στην περίπτωση ζευγαριών μισθωτών ή συνταξιούχων. Υπολογίζεται αθροιστικά ως οικογενειακό εισόδημα ή ατομικά. Στην πρώτη περίπτωση οι απαιτούμενες δαπάνες είναι περισσότερες καθώς με το άθροισμα ανεβαίνει ο συντελεστής στην κλίμακα των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος τότε το ποσό των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι μειωμένο. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν θα δαπανήσουν το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημά τους με πλαστικό χρήμα θα χρεωθούν με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που θα τους λείπει.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Σπύρου Δημητρέλη, 27/12/2016]