ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΝΩ ΤΟΝ 12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ 8+1 ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ… ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

north_aerial_01_10314Οκτώ συν ένα επενδυτικά projects άνω των 12 δισ. ευρώ βρίσκονται εδώ και χρόνια στο περίμενε, με την αναμονή και τις καθυστερήσεις να ξεπερνούν ακόμα και την 10ετία.

Έλληνες και ξένοι επενδυτές πήραν μια γεύση του σουρεαλισμού που επικρατεί στην ελληνική πραγματικότητα, με την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών μεταξύ τους να χρειάζεται κοντά στο τρίμηνο, για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης να απαιτούνται έως και 29 μήνες, ενώ αν προσθέσει κανείς και τον χρόνο τον τελικών αδειοδοτήσεων, αλλά και την πολεμική διάθεση πολλών φορέων και πολιτών εναντίον των επενδύσεων, τότε κατανοεί γιατί φτάνουν στα όρια των… αντοχών τους οι ενδιαφερόμενοι.

Δια πυρός και σιδήρου έχει περάσει η υπόθεση Ελληνικό . To mega project ύψους 8 δισ. ευρώ, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη που επί μια 5ετία γίνεται απίστευτος αγώνας για την ακύρωση του. Και ίσως αν δεν υπήρχαν και οι πιέσεις από τους δανειστές για την αξιοποίησή του, ακόμα να μην είχε προχωρήσει τίποτα.

Επί 15 χρόνια η βρετανική Minoan με επικεφαλής τον Κρίστοφερ ‘Εγκλετον προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την τουριστική επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ στο Κάβο Σίδερο, αντιμετωπίζοντας προσφυγές επί προσφυγών και καθυστερήσεις στην αδειοδότηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Έγκλετον, όταν είχε πει πως «ήρθα στην Ελλάδα νέος και πλέον έχω αποκτήσει άσπρα μαλλιά».

Από «σαράντα κύματα έχει περάσει και το Academy Gardens ύψους 300 εκατ. ευρώ στον Κηφισό που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και πάλι περιμένει το Προεδρικό Διάταγμα για τους συντελεστές δόμησης, ενώ την πολεμούν και κάτοικοι της περιοχής του Κηφισού. Κοντά 10ετία κρατά η κολόνια των εμποδίων.

Μήπως και η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, η οποία θα αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. δεν έχει τραβήξει πολλά; Τα μπρος πίσω της κυβέρνησης όσον αφορά στην αδειοδότηση, ο πόλεμος από τοπικούς φορείς και όχι μόνο, λίγο έλειψε να τινάξουν στον… αέρα την επένδυση με τους Καναδούς της EldoradoGold να απειλούν μέχρι και με αποχώρηση.

Έντονες αντιδράσεις έχουν συναντήσει και οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κρήτη που αντιμετωπίζονται λίγο πολύ ως συμφορά από τοπικούς παράγοντες, λέγοντας πως θα καταστραφεί το περιβάλλον.

Προβληματισμό προκαλούν στους Άραβες και Ρώσους επενδυτές που σχεδιάζουν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Εύβοια και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης ύψους 600 εκ. ευρώ για τις κωλυσιεργίες που κοστίζουν.

Εδώ και δύο χρόνια περιμένει ο ομογενής Πίτερ Ηλιόπουλος πράσινο φως για το resort αντίστοιχο του CostaNavarino που θέλει να δημιουργήσει στη Λακωνία, παρά τις βοήθειες που του έχει παράσχει η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Πάνω από 10 χρόνια βρίσκεται στην αναμονή και η μεγάλη επένδυση 1,7 δισ. ευρώ της Λοκρός στο AtalantlHills. Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από μια μακριό λίστα…

[ΠΗΓΗ: DealNews, 16/12/2016]