«ΑΝΟΙΞΗ» ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ELDORADO ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

stock-market-rise-and-fallΜετά την φουρτούνα η νηνεμία και η ηρεμία. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η περίπτωση της EldoradoGold. Η επένδυση των Καναδών, με όχημα την Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα, αλλά φαίνεται πως πλέον το «νερό μπαίνει στο αυλάκι».

Κάτι που αποκρυσταλλώνεται και στην πορεία του καναδικού ομίλου στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, ότι ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την απόφαση που ξεκλειδώνει την υλοποίηση της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, η μετοχή της Eldorado έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 2,30 δολ. Έχει δε, καταγράψει σημαντική άνοδο της τάξεως του 31%, διαπραγματευόμενη στα 2,71δολ. σε σύγκριση με το χαμηλό 52 εβδομάδων που ήταν στα 1,87 δολ.

Δεκατρείς μήνες πριν δηλαδή, όταν και η απόλυτη αβεβαιότητα εξαιτίας των «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης γύρω από το επενδυτικό project της Β. Ελλάδας, καθιστούσε το μέλλον του θολό όπως και την παραμονή ή μη των Καναδών στη χώρα μας. Και μπορεί από τότε να μεσολάβησαν πολλά ενδιάμεσα επεισόδια στο σήριαλ της Ελληνικός Χρυσός, όμως, τελικά φαίνεται πως τα πνεύματα ηρέμησαν για την ώρα. Ο παράγοντας Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις της Eldorado στο ταμπλό, όπου η χρηματιστηριακή της αποτίμηση ανέρχεται στα 2 δισ. δολ. Παίζει ρόλο όμως και το ότι αποκτά γερό ταμείο και ρευστότητα της τάξεως των 1,2 δισ. δολ. από την πρόσφατη ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων στην Κίνα, από όπου αποχώρησε μετά από 11 χρόνια ιστορίας. Σε συνδυασμό και με τον μηδενικό δανεισμό της, κερδίζει και την ψήφο εμπιστοσύνης των αναλυτών, οι οποίοι μιλούν για ελκυστική αποτίμηση και δίνουν σύσταση Buy . Μεταξύ αυτών μερικοί από τους μεγαλύτερους οίκους όπως η GoldmanSachs, η TDSecurities, η ZacksInvestmentResearch, η RBCCapitalMarkets, η ZacksInvestmentResearch κ.α.

Ταυτόχρονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι θεσμικοί επενδυτές, όπως η αμερικανική FidelityInvestments, η BankofNewYorkMellon, η FranklinResources, η VanguardGroup κ.α. έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της καναδικής εταιρίας.

Ο στόχος για παραγωγή πάνω από 800.000 ουγκιές το 2020

Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η επένδυση της EldoradoGold μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, όπου επικεντρώνει την οργανική της ανάπτυξη, αποκλείοντας για την ώρα νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε άλλες χώρες του εξωτερικού μετά και τα πωλητήρια στην Κίνα. Η εταιρία εκτιμά πως, με ώθηση από τα ελληνικά ορυχεία, η παραγωγή της θα ξεπεράσει τις 800.000 ουγκιές χρυσού το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 110% σε σχέση με την προβλεπόμενη παραγωγή του 2017.

Στις Σκουριές αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται χωματουργικές εργασίες, θεμελιώσεις και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μεταλλείου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η παραγωγή από το μεταλλείο της περιοχής θα ξεκινήσει το 2019 και η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται στους 6.200 τόνους. Στην Ολυμπιάδα προβλέπεται να έχει ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας ως τον Μάρτιο του 2017 με τον ετήσιο στόχο να είναι η παραγωγή 72.000 ουγκιών χρυσού και 55.000 ουγκιών ισοδύναμων χρυσού.

[ΠΗΓΗ: DEALNEWS, 02/12/2016]