ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

2Μερίδα του τύπου παρανόησε την είδηση για την προχθεσινή έγκριση με υπογραφή Σταθάκη του Συμπληρωματικού Τροποποιητικού Τεύχους της Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών», του έργου «Μεταλλουργικές Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας στον Δήμο Αριστοτέλη».

Πρόκειται για μια έγκριση ρουτίνας και αφορά τροποποίηση μελέτης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και όχι μια νέα έγκριση για νέα μελέτη. Ούτε έχει σχέση με την απόφαση Σκουρλέτη για την απόρριψη της αίτησης θεραπείας που κατέθεσε η εταιρεία.

Τα πράγματα έσπευσε να βάλει στη θέση τους ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος κος Φάμμελος, με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο FM». Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο «http://www.stokokkino.gr/»:

«Με δήλωσή του stokokkino.gr ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμμελος τονίζει ότι η απόφαση του ΥΠΕΝ για την μεταλλουργία και την μη εφαρμοσιμότητα της μεθόδου (απόφαση «Σκουρλέτη») στην Ολυμπιάδα ούτε τροποποιείται ούτε ακυρώνεται και ότι το Υπουργείο δεν έχει αλλάξει θέση σε σχέση με την επένδυση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα δηλώνει ότι η έγκριση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 15 Νοεμβρίου αφορά τροποποίηση υπάρχουσας μελέτης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και όχι μια νέα έγκριση για μια νέα τεχνική μελέτη.

Nα σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε λάβει έγκριση της τεχνικής μελέτης της για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές στις 12 Απριλίου του 2013. Τον Μάιο του 2016 αιτήθηκε προς έγκριση στη αρμόδια υπηρεσία Συμπληρωματικό-Τροποποιητικό τεύχος τεχνικής μελέτης, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και τις αποδείξεις κατάθεσης αμοιβής των μελετητών και λοιπών δικαιωμάτων.

Η έγκριση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρία, πρόκειται να λάβει όλες τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις εγκρίσεις, άδειες κλπ. από το ΥΠΕΝ, ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι η έγκριση αυτή δεν έχει συνολικό χαρακτήρα και ότι η εταιρεία συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο για τις οποίες και ελέγχεται».