ΜΙΚΤΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΡΑΜΠ

20121006_kl_metoxes3Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί στα 1.400 δολάρια η ουγκιά μέχρι το τέλος του έτους!

[..] Επενδυτές και αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω μεταβλητότητα για τις αγορές εμπορευμάτων, από χρυσό και πετρέλαιο έως άνθρακα, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αντίθεση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και η έλλειψη ξεκάθαρης γραμμής στις πολιτικές του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και σε πτώση τις τιμές εμπορευμάτων. Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με αναλυτές της J.P. Morgan να προβλέπουν ένα πλαίσιο διακύμανσης των τιμών γύρω στα 43 δολάρια το βαρέλι σε μία εβδομάδα μετά τη νίκη του κ. Τραμπ.

Η εικόνα για το πετρέλαιο είναι ακόμη ιδιαίτερα δυσδιάκριτη. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προεδρία Τραμπ θα αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ επικαλούνται την εχθρότητα των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου, που μόλις έχει επιστρέψει στη διεθνή αγορά. Πιθανόν νέες κυρώσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να κάμψουν τον ενθουσιασμό των ξένων επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στον ιρανικό ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Markets.

Αναφορικά με τον χρυσό, το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε πολλούς αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τον χρυσό. Οικονομολόγοι της Capital Economics προβλέπουν ότι το μέταλλο θα αυξηθεί στα 1.400 δολάρια η ουγκιά μέχρι το τέλος του έτους, περίπου κατά 100 ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι είχαν προβλέψει τελευταίως.

Η εικόνα για τα βιομηχανικά μέταλλα είναι μικτή. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ θα πλήξει μέταλλα από το χαλκό έως τον κασσίτερο, καθώς οι δηλώσεις Τραμπ περί προστατευτισμού εγείρουν ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο. Η J.P.MorganChase& Coπροβλέπει ότι ο χαλκός θα υποχωρήσει στα 4.760 δολάρια ο τόνος. Ωστόσο, η υπόσχεση του κ. Τραμπ να αυξήσει τις επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τον άργυρο.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη, 14/11/2016]