ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

obamaairforceone121116skΣτοχεύοντας να αποστείλει καίρια μηνύματα στην παγκόσμια κοινότητα, λίγες εβδομάδες πριν αφήσει πίσω του μία θητεία οκτώ ετών στο Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιεί αύριο την τελευταία του περιοδεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επιλέγοντας ως σταθμούς της την Αθήνα και το Βερολίνο.

Με το αρχικό μούδιασμα της εκλογής Τραμπ στη θέση του νέου “πλανητάρχη” να δίνει τη θέση του στην πρώτη και συνάμα καίρια αποτύπωση νέων αχαρτογράφητων υδάτων, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται πως μέσα από την ομιλία που θα πραγματοποιήσει στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα εστιάσει, αρχικά, στο προσφυγικό. Επισκεπτόμενος, δε, την Ελλάδα, τη χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, θα μιλήσει για έναν κόσμο ανοιχτό. Έναν κόσμο κατά της ξενοφοβίας και των τειχών που ορθώνονται ή είναι έτοιμα να ορθωθούν ανά τον κόσμο, στέλνοντας, παράλληλα, μηνύματα Δημοκρατίας ως παρακαταθήκη μίας θητείας, η οποία έγραψε στην κατακλείδα της πολλές θετικές στιγμές και ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου, με τη σκυτάλη να περνάει πλέον στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ελληνική πρωτεύουσα, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κινούνται εμφατικά στο momentum της εδώ παρουσίας του Αμερικανού προέδρου. Η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξακολουθεί, παρά την εμφανή οπισθοχώρηση των προσδοκιών, να κάνει λόγο για μία επίσκεψη παγκόσμιας εμβέλειας, στο τέλος της οποίας επιθυμεί να έχει λάβει μία σαφή στήριξη της θέσης για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μόνο. Η ανάδειξη της Αθήνας ως σταθεροποιητικής δύναμης σε μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη φαίνεται να αποτελεί ακόμα ένα κυβερνητικό “θέλω”, όσο γίνεται όλο και πιο σαφές πως η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έρχεται, για να μειώσει, εκ των πραγμάτων, τον πήχη ως προς το απόλυτα χειροπιαστό των αναφορών Ομπάμα. Το ερωτηματικό κατά πόσο μία οποιαδήποτε δέσμευση του απερχόμενου προέδρου μπορεί να επηρεάσει όλα τα εμπλεκόμενα στην περί του χρέους συζήτηση στρατόπεδα παραμένει κορυφαίο, ελέω της πολιτικής ανατροπής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “πολλαπλά κέρδη” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές έχουν σπεύσει εδώ και ημέρες να κάνουν λόγο για “ένα γεγονός με τεράστια σημασία τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη”, καθώς και για μία κίνηση που “συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα”, με τον κ. Τζανακόπουλο, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων να πραγματοποιεί ειδική αναφορά και, δη, σε τόνους θριαμβευτικούς για την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα. “Σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος εντάσσεται μεταξύ άλλων και η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας. Και αυτό, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε αυτή του την επίσκεψη θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος”, υποστήριξε o κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα τόσο προς τη συγκυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες, όσο και προς τους δανειστές της χώρας.

“Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους…Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον είναι στενός εταίρος στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις”, σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”. “Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ”, σημείωσε και επεσήμανε πως είναι σαφές ότι είναι σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. “Η επίσκεψή μου θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα”, ανέφερε, ενώ για το προσφυγικό τόνισε πως, λόγω του μεγέθους της κρίσης, άπαντες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

“Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών στους καταυλισμούς…Ολιγάριθμες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν ένα τόσο μεγάλο βάρος. Η αντίδραση πρέπει να είναι συντονισμένη και συνολική, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Για αυτό συνεχίζουμε και στηρίζουμε τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ως την καλύτερη ελπίδα για τη διαχείριση των αφίξεων στην Ευρώπη κατά τρόπο ανθρώπινο”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου Ομπάμα.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 14/11/2016]