ΟΙ ΔΥΟ ΑΚΑΡΠΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ “ΜΑΥΡΟ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ” ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ;

e6348fd512324e5d85bada78c3842518Το είπε ένας από τους καλύτερους καθηγητές της χώρας, ο οποίος τυγχάνει ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν έχει – πολιτικό – λόγο να πάει κόντρα:

“…από άποψη πολιτικής ηθικής καλό θα ήταν η κυβέρνηση να περιμένει την έκδοση της υπόθεσης στο ΣτΕ. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να περιμένει λίγο, μέχρι την έκδοση της απόφασης. Και το  ΣτΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να δει τη δυνατότητα διάσκεψης της υπόθεσης αυτής  κατά προτεραιότητα για να βγει ένα αποτέλεσμα μέχρι να τελειώσουν οι προθεσμίες που θέτει ο νόμος”.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δια του κ. Παππά σπεύδει να δείξει τέτοια σπουδή να ρίξει μαύρο σε 4 κανάλια και 2.000 εργαζόμενους, εντός 5 ημερών (!!!)  τη στιγμή που μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε –χωρίς καν ένα αποτέλεσμα επι του νομικού ζητήματος – η δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά;

Ο νομικός και πρώην μέλος του ΕΣΡ , Αντώνης Βγόντζας (στο Star) μίλησε για “θεσμικό τραμπουκισμό” και άφησε να εννοηθεί πως ουσιαστικά προκαταλαμβάνεται το ΣτΕ να λάβει μια απόφαση αρεστή στην κυβέρνηση, αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί να μην είναι υπέρ της: “Εξέθεσαν με την τροπολογία το ΣτΕ.Σαν να είπαν εμείς δεν περιμένουμε τι θα πει το ΣτΕ, δεν περιμένουμε την απόφαση που θα μας κρίνει συνολικά. Εμείς θα κλείσουμε στα κανάλια, θα ρίξουμε μαύρο σε σταθμούς που εκπέμπουν δύο δεκαετίες”. Χαρακτηριστική επίσης είναι η αποστροφή του δικηγόρου και πρώην βουλευτή Βασ. Καπερνάρου (στον Alpha), πως “η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σέβεται τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων (ένστολοι κλπ) αλλά προσπαθεί να τις προκαταλάβει”.

Την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης , την ώρα όμως που η ΝΔ διαμηνύει πως προϋπόθεση για αυτό είναι να αποσυρθεί ο νόμος Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε περίπτωση ναυαγίου η τροπολογία για μαύρο ενός 5 ημερών στα κανάλια θα επανέλθει, με σύσσωμο τον νομικό κόσμο να την κατακεραυνώνει ως νομικά και ηθικά απαράδεκτη τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.

Τα ερωτήματα για την προχειρότητα και την σπουδή, που επιδεικνύεται είναι αμείλικτα:

  • Γιατί τόση βιασύνη ενώ εκκρεμεί σε διάσκεψη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας;

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Παν. Μαντζούφας (στο Star) απαντά πως “πρόκειται για  μια επιλογή να φέρει μια ανατροπή που δεν χρειάζεται, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα”.  Ενώ ο συνάδελφός του καθηγητής Ποινικού Δικαίου Γρ. Καλφέτας (στον Alpha) αναφέρει πως  “μεταφέρει τις αρμοδιότητες, όσες είχαν απομείνει, του ΕΣΡ στη γραμματεία του κ.Παππά. Αυτά θυμίζουν κυβερνήσεις με αυταρχικό πρόσημο, και μπορώ να τα συγκρίνω μόνο με όσα κάνει η Ουγγρική κυβέρνηση”.Και συμπληρώνει πως “επειδή λένε πως έχουν σχέση με την αριστερά, θέλω να τους θυμίσω αυτό που έλεγε η ΡόζαΛούξεμπουργκ, ότι η ελευθερία είναι ελευθερία βασικά για αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά”.

  • Γιατί ενώ η προθεσμία ήταν 90 ημέρες σπεύδει να ρίξει “μαύρο” σε πέντε μέρες;

Σε αυτό ο κ.Μαντζουφας απαντά πως ” ενδεχομένως θέλει με όρους εκβιαστικούς να αναγκάσει τους παλιούς καναλάρχες να συνεργαστούν με τους νέους με όρους επιζήμιους για τις επιχειρήσεις τους” και συμπληρώνει πως “δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα καθώς η τροπολογία  προκαλεί ανήκεστο βλάβη σε ενεργούς σταθμούς , οδηγεί εργαζόμενους στην ανεργία και αποτελεί πλήγμα στην πλουραλιστική ενημέρωση”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Παναγιώτη Στάθη, 17/10/2016]