ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ 70 ΕΤΩΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

720_114499_6d4892273b-bb44975e94122818Οι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλά επτά δεκαετιών, πυροδοτώντας φόβους για το αν οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην μελλοντική ζήτηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το 2015 μόλις το ένα τρίτο σε σχέση με το πετρέλαιο που ανακάλυπταν ετησίως κατά μέσο όρο από τη δεκαετία του 1960. Φέτος πιθανώς θα βρουν ακόμη λιγότερο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με τις τιμές να έχουν καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια, οι εξορυκτικές εταιρείες έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς εξερεύνησης στο ελάχιστο. Ως εκ τούτου, νέα προσφορά μόλις 2,7 δισ. βαρελιών ανακαλύφθηκε το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Wood Mackenzie με έδρα το Εδιμβούργο, πρόκειται για τη μικρότερη ποσότητα από το 1947. Φέτος, οι εξορυκτικές εταιρίες ανακάλυψαν μόλις 736 εκατ. βαρέλια συμβατικού αργού μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι ποσότητες εγείρουν μεγάλες ανησυχίες στη βιομηχανία, σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική αρμόδια υπηρεσία εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί από 94,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος σε 105,3 εκατ. βαρέλια το 2026. Και παρότι η άνθηση στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο θα μπορούσε πιθανώς να καλύψει τη διαφορά, οι χαμηλές τιμές περιορίζουν οποιαδήποτε σημαντική ανάπτυξη και εκεί.

Στο μεταξύ, οι νέες ανακαλύψεις από συμβατικές εξορυκτικές δραστηριότητες είναι «στον πάτο» , εξηγεί ο Nils Henrik Bjurstroem, ανώτατος επικεφαλής πρότζεκτ στη συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy με έδρα το Όσλο. «Σίγουρα θα υπάρξει ισχυρός αντίκτυπος στην προσφορά πετρελαίου και αερίου, ιδιαίτερα πετρελαίου», πρόσθεσε.

Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν τονωθεί από την παραγωγή Ρωσίας και ΟΠΕΚ. Οι παραγωγοί έχουν πλημμυρίσει τον κόσμο με πετρέλαιο παρά τις χαμηλές τιμές, καθώς υπερασπίζονται τα μερίδια αγοράς τους. Ωστόσο, η υποεπένδυση ετών θα γίνει αισθητή ήδη από το 2025, ανέφερε ο Bjurstroem. «Οι παραγωγοί θα αναπληρώσουν λιγότερο από ένα στα 20 βαρέλια που καταναλώνονται φέτος», υπογράμμισε.

[ΠΗΓΗ: ΜΕΤΟΧΟΣ, 02/09/2016]