ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 35,9 ΕΚ ΣΕ ΣΚΟΥΡΙΕΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

stoa-mantem-lakouΠριν από 8 μήνες η EldoradoGold ανακοίνωνε δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Πολ Ράιτ πως θα αναστείλει την δραστηριότητα της στις Σκουριές, πως θέτει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους και προειδοποιούσε ακόμη και με οριστική αποχώρηση από την Ελλάδα. Αιτία οι εχθροπραξίες των Καναδών με το υπουργείο το οποίο προχώρησε σε ανάκληση αδειών και επιβολή προστίμων στην Ελληνικός Χρυσός , αρνούμενο να δώσει τις εγκρίσεις των απαιτούμενων αδειών για να προχωρήσει η επένδυση.

Οκτώ περίπου μήνες μετά, το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον καναδικό όμιλο φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Η έγκριση των αδειών για το έργο της Ολυμπιάδας την άνοιξη, αλλά και η μετέπειτα πρόσφατη έγκριση του τροποποιητικού συμπληρωματικού τεύχους της τεχνικής μελέτης της εταιρίας για το έργο στις Σκουριές αποτέλεσαν δείγματα πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση έριξαν τους… τόνους υψώνοντας λευκή σημαία.

Κίνηση που ερμηνεύτηκε ως «κατάπαυση του πυρός»– προσωρινή ή μόνιμη αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα επιχειρηματικοί κύκλοι– λόγω του ότι απέναντι τους βρέθηκε το ΣτΕ με 16 αποφάσεις υπέρ της μεγάλης επένδυσης ύψους 1 δισ. δολ. στον εγχώριο ορυκτό πλούτο και επειδή ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ταυτιστεί η κυβέρνηση με το ότι στέλνει 2.000 εργαζομένους στην ανεργία σε περίπτωση που έφευγε η Eldorado από τη χώρα μας οριστικά, ούτε και ήθελε να στείλει αρνητικά μηνύματα σε δυνάμει νέους ενδιαφερόμενους διεθνείς επενδυτές. Σήμερα η EldoradoGold έχει επιστρέψει στις δραστηριότητές της στη Βορειοανατολική Χαλκιδική προσπαθώντας να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να βρει την κάθαρση μετά την πολύμηνη περιπέτεια. Η επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η ανανέωση των συνεργασιών με υπεργολάβους συνεχίστηκε και μέσα στον Αύγουστο στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Οι εργασίες βέβαια στη συγκεκριμένη περιοχή προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, καθώς παραμένουν ορισμένες εκκρεμότητες. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες, όπως θεμελιώσεις και έργα για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης στην μεταλλουργική μονάδα που θα κατασκευαστεί.

Πρόκειται για μέρος ενός συνολικού επενδυτικού σχεδίου 345 εκατ. δολ. που υλοποιεί η καναδική πολυεθνική στην περιοχή. Για το έργο στις Σκουριές το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς επενδύθηκαν 5,9 εκ. δολ.

Στην περιοχή η θυγατρική Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει τη συνδυαστική υλοποίηση επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης: η πρώτη θα διαρκέσει επτά χρόνια και η δεύτερη, κατά την οποία θα γίνει η απόληψη των 2 3 του κοιτάσματος, θα έχει διάρκεια 21 χρόνια.

[ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ, 08/09/2016]