ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ «ΒΑΙΝΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ»

160912165038897Ίσως η λέξη «εκλογές» είναι –μαζί με την «ανάπτυξη»–, η πλέον ταλαιπωρημένη λέξη των ημερών… Τα καταφέραμε για ακόμα μια φορά να χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα: Αυτοί που θέλουν εκλογές και αυτοί που δεν θέλουν εκλογές… Ινδιάνοι και καουμπόηδες, Πράσινοι κα Βένετοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός… Το προσφιλές πολιτικό σπορ των Ελλήνων: Η πόλωση (και βεβαίως η πώρωση που την ακολουθεί…)

Ο πρωθυπουργός, μόλις προχθές στην ΔΕΘ προσπάθησε να μας πείσει πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη από σταθερότητα»!!!. Και συνέχισε με το εξής ανέκδοτο: «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως και αποτελεί όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όποιος ζητά εκλογές πρέπει να εξηγήσει τι θα κερδίσουν οι πολίτες από μία τέτοια επιλογή»!!! .

Αυτό με την εικόνα της χώρας που… «έχει αλλάξει», το διαπιστώσαμε και πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο, όπου οι επενδυτές έδειξαν εμμέσως πλην σαφώς πως έχουν απογοητευτεί με αυτό το φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο, αλλά και το σημερινό επίπεδο αξιοπιστίας της κυβέρνησης, η οποία με κινήσεις όπως οι τελευταίες με την μονομερή τροποποίηση όρων της σύμβασης του αγωγού φυσικού αερίου, ή την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα με την μεγάλη επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Χαλκιδική, λες και κάνει ότι είναι δυνατόν για να τους απωθήσει…

Όσον αφορά την… προσπάθεια της κυβέρνησης να τους «πείσει» ότι προωθεί σχέδιο «δοκιμαστικής» εξόδου στις αγορές, την αγνοούν επιδεικτικά. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν βεβαίως να αναλώνονται σε roadshows εκτός συνόρων για να προσελκύσουν επενδυτές, αλλά σύσσωμοι οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές μένουν μακριά από τους ελληνικούς τίτλους απογοητευμένοι από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διεθνών συμφωνιών αλλά και τις απογοητευτικά χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο πως σημειώνονται μαζικές ρευστοποιήσεις τόσο των ελληνικών ομολόγων όσο και των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Και δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως, παρά τα καθησυχαστικά λόγια της κυβέρνησης, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν πως το ελληνικό χρέος δεν έχει αποτινάξει όλο το ρίσκο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται κοντά στο 8%.

Διαβάζω στο http://ependisinews.gr/, πως «Οι επενδυτές που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων στο roadshow που οργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο, έκαναν σαφές πως αν και δεν έχουν λόγο να αποεπενδύσουν από τις ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή δεν βρίσκουν και κανένα κίνητρο να επενδύσουν σ’ αυτές. Το θέμα των καθυστερήσεων είναι αυτό το οποίο δεν τους κάνει απλά επιφυλακτικούς, αλλά δημιουργεί έως και αποστροφή για επενδύσεις στην Ελλάδα. […] Την απομάκρυνση των επενδυτών από ελληνικά ομόλογα και μετοχές τοποθετεί σε κεντρικό του άρθρο το Bloomberg, το οποίο σχολιάζει τα περί ενδεχόμενης δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, μετά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.».

Γίνεται σαφές και στους πλέον αδαείς, πως το αν θα γίνουν ή όχι εκλογές εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της οικονομίας. Και όσοι δεν το καταλαβαίνουν και έχουν κολλήσει στο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ και την … «δίκαιη ανάπτυξη», να τους θυμίσω πως τόσο το παράλληλο πρόγραμμα, όσο και η δίκαιη –κατά ΣΥΡΙΖΑ– ανάπτυξη, χρειάζονται πόρους… Και πόροι δεν θα έρθουν από υφεσιακά φορολογικά μέτρα, όπως είναι η έξτρα φορολόγηση του καφέ και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά από τις έξωθεν επενδύσεις και την στήριξη των εταίρων… Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι έξωθεν επενδύσεις έχουν καταντήσει κρύο ανέκδοτο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο δε αφορά την στήριξη των εταίρων είναι defacto αρνητική αν δεν ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, γεγονός από πολύ δύσκολο έως και αδύνατον για την παρούσα «δεύτερη φορά αριστερά» διακυβέρνηση… Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. για την διενέργεια της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών, όπου –για να το πούμε και χοντρά–, του διεμήνυσαν πως τακτικές τύπου «αλλού τρώω, αλλού πίνω και αλλού… ζητάω χάρες», δεν θα ευοδωθούν… Ζητάς από εμάς ευνοϊκή μεταχείριση και οικονομικές ελαφρύνσεις, και παράλληλα στήνεις άλλες συμμαχίες εντός των κόλπων της Ε.Ε.;

Και να σημειώσουμε και πως οι εποχές που ο κος Τσίπρας έψαχνε για «πολιτικές λύσεις» τελειώσανε, αφού πολλοί από τους εταίρους έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δικές τους εκλογές στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σε ανάρτηση της Δευτέρας 12/9, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ τοποθετεί, τον χρόνο επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ως πηγή ανώτερο αξιωματούχο των Βρυξελλών, τονίζει πως «εκτός του ΔΝΤ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους». Και για όσους αισιόδοξους περιμένουν σωτηρία από τη β’ αξιολόγηση, ας προσγειωθούν, διότι το ίδιο δημοσίευμα εκτιμά ότι «θα ξεκινήσει με καθυστέρηση, γεγονός που θα αναβάλει και τον χρόνο εκταμίευσης των επόμενων δόσεων»…

Άρα, πως ευελπιστεί ο κος Τσίπρας πως η κυβέρνησή του θα μακροημερεύσει και θα εξαντλήσει τη θητεία της; Ετοιμάζει να βγάλει κανέναν λαγό από το καπέλο; Διότι η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες αποδείχθηκε… ποντίκι και όχι λαγός, και όσο πάει γυρνάει και μπούμερανγκ αν επιμείνει στο κλείσιμο των σταθμών που δεν πήραν άδεια…

Πως θα κατευνάσει τη λαϊκή κατακραυγή όταν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα δάνεια» και πλακώσουν οι αλλοδαπές εταιρείες διαχείρισης να τα εξαγοράσουν από τις τράπεζες, οι οποίες δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να τα «γράψουν» στο παθητικό τους; Πως θα γεμίσει τα άδεια ταμεία; Πως θα διαχειριστεί το ασφαλιστικό; Ήδη η άτυπη στάση πληρωμών με την αναβολή επιστροφής ΦΠΑ από το δημόσιο στις επιχειρήσεις, έχει παρατραβήξει… Πόσο θα αντέξει η αγορά; Θα βρει λύσεις η κυβέρνηση σε ένα νέο κύμα φορολογήσεων και περικοπών; Τότε, πόσο θα αντέξουν οι αγαπημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Όλα δείχνουν πως ξεκινάει νέος κύκλος με… ζόρια. Και μπορεί ο κος Τσίπρας να αναβάλλει το κλείσιμο της αυλαίας με κάποιον πανηγυρικό ανασχηματισμό –λες και αν αλλάξουν υπουργεία ο Παππάς και ο Σκουρλέτης θα σωθούμε–, αλλά τα ζόρια συνήθως φέρνουν εκλογές…

Τώρα τι προσδοκούμε εμείς σαν πολίτες και σαν λαός από αυτές τις εκλογές, εκτός από το να μην βιώσουμε άλλη μια «φορά αριστερά», είναι άλλο θέμα… Αφήνω να το συζητήσουμε σε άλλο άρθρο…

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Αχιλλέα Σκυριανού, 13/9/2016]