ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΣΤΟ ROADSHOW ΤΟΥ Χ.Α.

534c9e10b3dc41faa39cc464f762b8b4Τι περιμένουν να ακούσουν οι ξένοι στο Λονδίνο

Για τους μεγάλους ξένους οίκους και τα επενδυτικά funds που διατηρούν παρουσία στο Λονδίνο,  το 11ο Ετήσιο Επενδυτικό Forum που διοργανώνει ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα δεν φαίνεται να κομίζει κάτι νέο.

Όπως αναφέρει ο InvestorRelations μάνατζερ μεγάλης εισηγμένης, με τους περισσότερους ξένους αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων υπάρχει ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνία για τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις που καλύπτουν. “Ωστόσο δεν μπορούμε να λείπουμε από τη διοργάνωση, καθώς αφενός εξορμά η δύναμη πυρός της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αφετέρου πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα συναντήσεων με νέους επενδυτές”.

Οι συναντήσεις αυτές, τα γνωστά one-to-onemeetings που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του επενδυτικού forum του Χ.Α., φέτος αναμένεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η υποβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τον οίκο FTSE, σε “προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά” (AdvancedEmergingmarket), από “ανεπτυγμένη αγορά” (Advanced).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περί τα 85 funds έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη διοργάνωση του Χρηματιστηρίου, ενώ τα ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600, ωστόσο οι τελικοί αριθμοί θα προκύψουν μετά το τέλος της διοργάνωσης. Πάντως, υπάρχουν ήδη περιπτώσεις εισηγμένων από τις 29 που αρχικά προσκλήθηκαν, οι οποίες δεν πέτυχαν να κλείσουν κάποιο ραντεβού στο Λονδίνο με επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι, ο αριθμός των εισηγμένων που θα μετάσχουν αναμένεται να είναι μικρότερος.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση από πλευράς ξένων θεσμικών έχουν πάντως οι Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς από την πλευρά των τραπεζών και οι Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, ΟΤΕ και Folli. Yπενθυμίζεται πως στο 11ο Αnnual Greek Roadshow θα συμμετάσχουν φέτος οι:Eθνική Τράπεζα, Αlpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, MIG, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Creta Farm, Eλλάκτωρ, ΕΛΤΕΧ– Ανεμος, FolliFollie, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, GrivaliaProperties, ΕΛΠΕ, Lamda Development, MLS, Motor Oil, Ομιλος Μυτιληναίος, Μέτκα, Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Να σημειωθεί πως στο forum που διοργανώνει το Χρηματιστήριο στο Λονδίνο, δεν αναμένεται να υπάρχει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε υπουργικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπηθεί μέσω του υφυπουργού, αρμοδίου για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

Επιφυλακτικοί

Η σαφής εικόνα που σχηματίζεται από τους ξένους επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει από το “κάδρο” των επενδυτικών τους προτεραιοτήτων, καθώς το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει εχθρικό, κάτι που φάνηκε και στα τραπεζικά roadshow της HSBC και της KBW που προηγήθηκαν.

Πάρα ταύτα, σε επιμέρους ζητήματα, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των NPLs για τις τράπεζες. Οι ξένοι προβληματίζονται για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να μπορέσουν να ανακτηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω της  υπερφορολόγησης. Θεωρούν πως οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των NPLs και NPEs είναι δύσκολα επιτεύξιμοι, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της Οικονομίας.

“Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν να αποκτήσουν ορατότητα για το αν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενταχθούν χαλάρωσης” στο πρόγραμμα ποσοτικής αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Όσο καθυστερεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, τα επενδυτικά κεφάλαια θα απέχουν, καταλήγει.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, των Ελευθερίας Κούρταλη- Ν. Χρυσικόπουλου, 18/9/2016]