Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΜΟΝΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

61526716c4274bb4b964b3e8299e6db7“Η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης που, πλην απροόπτων, θα έχει διάρκεια”, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, θεωρώντας πιθανό το θετικό πρόσημο ακόμα και φέτος. Αλλά κάνει σαφές ότι από μόνη της η ανάκαμψη δεν είναι ικανή συνθήκη για να βγούμε από την κρίση, “θα είναι σημαντική αλλά όχι επαρκής”. Και εξηγεί ότι πρέπει να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και “βαθιές αλλαγές, ώστε η χώρα να αποκτήσει μια νέα παραγωγική ταυτότητα”.

Εκτιμά ότι “η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική”, και τοποθετείται ξεκάθαρα στις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας ότι “διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης”.

Ο αντιπρόεδρος επιμένει στην ανάγκη ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι είναι “πανευρωπαϊκή πρακτική” και απαντά στην κριτική που δέχθηκε λέγοντας ότι “ήταν προϊόν άγνοιας ή έκφραση ενός ιδιόμορφου συντηρητισμού κατεστημένων συμφερόντων, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα”.

Προβλέπει μείωση των “κόκκινων” δανείων, αύξηση των καταθέσεων, αλλά και θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης το 2017.

Στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι η “κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα”, αλλά ασκεί και έντονη κριτική λέγοντας ότι “κακώς η Κομισιόν παρασύρθηκε, παρεμβαίνοντας μάλιστα και με τρόπο που την εκθέτει”.

Για το “θρίλερ” με τον όμιλο Μαρινόπουλου κάνει σαφές ότι “θέλουμε να τελειώνουμε με τους σκελετούς του παρελθόντος” αλλά και ότι “πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα τη λογική των “δικών μας” επιχειρηματιών, των “δικών μας” τραπεζιτών, των “δικών μας” καναλαρχών και των κλειστών ολιγαρχικών συστημάτων”.

Σε ερώτημα για το αν θα ωφελούσε ένας ανασχηματισμός, αφήνει ανοικτό ένα “παράθυρο” μιλώντας για ένα ποιοτικό άλμα το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση, κάνοντας μεν σαφές ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά τονίζοντας και ότι “εκείνο όμως που είναι ευθύνη όλων μας είναι ο σχεδιασμός, η αξιολόγηση και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου”.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, εδώ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, συνέντευξη από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ, στους Γ. Αγγέλη, Δήμητρα Καδδά, 4/9/2016[