WORKCAMP ΣΤΟ ΓΟΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

gomati3Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση CITIZENS IN ACTION πρόκειται να φιλοξενήσει από την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, δεκαπενθήμερο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας (workcamp), με τη συμμετοχή δεκαπέντε νέων, εθελοντών, από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Η δράση θα λάβει χώρα στην Τοπική Κοινότητα Γοματίου, όπου οι εθελοντές θα εργαστούν για την αποκατάσταση του παραδοσιακού πέτρινου μονοπατιού, μήκους περίπου 1 χλμ, το οποίο ξεκινάει από τις παρυφές του σημερινού οικισμού Γοματίου, με το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι ηλικίας 850 ετών και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατευθύνεται παράλληλα με το ρέμα Μυλωνάδικο -το οποίο πήρε την ονομασία του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του, εκ των οποίων σώζονται δύο- καταλήγοντας στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι συγκέντρωνε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων περιηγητών, και είχε υψηλή επισκεψιμότητα στο παρελθόν, καθώς βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου δασικών μονοπατιών, που συνδέουν μοναδικά φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής, όπως οι «καταρράκτες Βέρκου» και ο Πύργος του Αγίου Αθανασίου στον παλιό οικισμό Γοματίου.

Ωστόσο, υπέστη σημαντικές βλάβες από τις πλημμύρες του 2000, με αποτέλεσμα να χάσει τη λειτουργικότητά του, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό να επισκευαστεί μέχρι και σήμερα Τους εθελοντές θα εκπαιδεύουν, θα βοηθούν και θα κατευθύνουν ένας τεχνίτης γνώστης της παραδοσιακής τεχνικής της πέτρας και ένας αρχιτέκτονας μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερο χρόνο τους, οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Προ του Αγίου Όρους Περιοχή και την πατρίδα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, τα τοπικά προϊόντα, και τα τοπικά ήθη και έθιμα μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ο Δήμος Αριστοτέλη θα διαθέσει για τη διαμονή των εθελοντών το παλιό παραδοσιακό πέτρινο κτήριο, το οποίο στέγαζε το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας, στην καρδιά του οικισμού Γοματίου, το οποίο με τη δράση αυτή ανοίγει και πάλι στο κοινό και τους επισκέπτες της περιοχής, αναβιώνοντας τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής, που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων που εφαρμόζει η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Αριστοτέλη φιλοξενεί διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας μικρής κλίμακας και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεργασία αυτή να γίνει η απαρχή μιας σειράς ανάλογων δράσεων, σε διάφορες Κοινότητες του Δήμου μας, που διακρίνονται για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά και το αξιόλογο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους, ενδυναμώνοντας τις διαπολιτισμικές επαφές των νέων και την τουριστική προβολή του Δήμου στο εξωτερικό.

Υ.Γ. Να επικροτήσουμε αυτή την ενέργεια του Δήμου, διότι μέχρι σήμερα είχαμε δει μόνο εισαγόμενους μπαχαλάκηδες και επαγγελματίες ταραχοποιούς να έρχονται σε campστον Δήμο μας, υποστηριζόμενοι από διάφορα antigoldκέντρα αναμπουμπούλας… Καλή αρχή…

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 19/8/2016]