ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ: “ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

57ab408251dfdΣτο θέμα που ανέκυψε σχετικά με τις αρχαιότητες στο Ελληνικό, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), θεωρώντας ότι “ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για ενδεχόμενη “ακύρωση της επένδυσης” λόγω της επικείμενης κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εξυπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια”.

“Οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, διαβίβασαν, ως όφειλαν, σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις προτάσεις τους για τις κηρύξεις στην περιοχή του Ελληνικού.

Οι προτάσεις αυτές, μετά από επεξεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, θα εξεταστούν από τα ανώτατα γνωμοδοτικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εκδοθούν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, πριν από την οριστική υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επενδυτή”, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, που υποστηρίζουν “για άλλη μια φορά τα αυτονόητα”, όπως αναφέρουν, ότι δηλαδή

“η κήρυξη-οριοθέτηση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν καθιστά εκ των προτέρων κάθε σχετική έκταση αδόμητη, αλλά διασφαλίζει την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσω της παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία”.

Ο ΣΕΑ αναφέρει επίσης, ότι “οι αρχαιότητες και τα νεότερα μνημεία θα πρέπει να ενταχθούν με σεβασμό στο χωροταξικό σχέδιο της περιοχής και να αξιοποιηθούν. Εξάλλου, πρόκειται για μια τεράστια έκταση που -σύμφωνα με το ίδιο το επενδυτικό σχέδιο- θα περιλαμβάνει ποικίλες χρήσεις γης, μεταξύ των οποίων χώρους πολιτισμού και ανοικτούς χώρους πρασίνου, οι οποίες θα μπορούσαν να οργανωθούν με άξονα τα υφιστάμενα μνημεία της περιοχής, αρχαία και νεότερα”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Σχόλιο του bloghttp://politesaristoteli.blogspot.gr/: O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων λέει το αυτονόητο στην ανακοίνωση του. Η κήρυξη – οριοθέτηση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν καθιστά ούτε αδόμητη μια έκταση, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την προστασία του χώρου μέσω της παρακολούθησης του και των έργων που γίνονται σ’ αυτό από την Αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο ΣΕΑ περιγράφει αυτό ακριβώς που γινόταν στις Σκουριές, μέχρι να επινοηθεί από το antigold σύστημα που λυμαίνεται και τη δημόσια διοίκηση ότι τα μαγγανέζια των Σκουριών είναι η “νέα Αμφίπολη” για να φρεναριστεί η επένδυση.

Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι στο υπουργείο πολιτισμού, αλλά και στον ευρύτερο αρχαιολογικό κλάδο. Η επένδυση διασφαλίζει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, που αποδεικνύουν ότι η ιστορία του τόπου είναι αλληλένδετη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και όχι με τις λοιπές antigold αερολογίες.

Αν συμβεί οτιδήποτε άλλο, γι’ αυτά τα ευρήματα δεν θα νοιαστεί κανένας περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά ευαίσθητος. Ιδίως απ’ αυτή την κάστα ανθρώπων που δήθεν ανησυχεί και ολοφύρεται “για την αρχαία κληρονομιά των Σκουριών που καταστρέφεται”.

Λόγια του αέρα και απύθμενης υποκρισίας όπως πάντα!

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, http://politesaristoteli.blogspot.gr/, 11/8/2016]