ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ, Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ellinikoΤο σοβαρό πρόβλημα είναι τα επώδυνα μετρά της κυβέρνησης στη φορολογία και τις συντάξεις. Το εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι η πολιτική φιλοσοφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ξεκινήσουμε από το πλέον πρόσφατο παράδειγμα, το Ελληνικό. 0 κ Μπαλτάς πρέπει να γνωρίζει πως η αποκάλυψη της Καθημερινής αποτελεί δημοσιογραφική επιτυχία και όχι καταστροφολογικό δημοσίευμα. Για οποιοδήποτε ρεπορτάζ αποκαλύπτει κυβερνητικές αστοχίες η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή: τα συμφέροντα, η διαπλοκή και πολλά άλλα ψευτοαριστερίστικα μπλαμπλα. Ο κ. Μπαλτάς και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη αν δεν θέλουν να τους ασκείται κριτική μπορούν να ζητήσουν μεταγραφή σε κάποιο κρατικό πόστο πλάι στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Εκεί κανείς δεν κριτικάρει το καθεστώς. Απλά αποθεώνουν τον ηγέτη. Και τώρα ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στο Ελληνικό.

Η ΛΟΓΙΚΗ και οι νόμοι λένε πως αν βρεθούν αρχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών, τότε οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να αποφανθούν για τη σημαντικότητά τους και το αν θα αναδειχθούν insitu ή όχι. Σε αυτό, προφανώς, δεν διαφωνεί ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ούτε π ανάδοχος εταιρεία. Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική ότι οι μπουλντόζες μπορούν να ξεθεμελιώσουν τα πάντα και πολύ περισσότερο την Ιστορία μας. Κανείς, όμως, δεν πρέπει να μπαίνει και στη λογική της εκμετάλλευσης παραθύρων για το μπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι η κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου. Ας μην ξεχνάμε πως μεγάλες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά χτίζονται εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι ανακαλύψεις είναι αξιόλογες. Το πρόβλημα είναι γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το πράττουν τώρα. Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Όπως με τα κόλπα Δρίτσα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Με το προεκλογικό λουκέτο στις Σκουριές. Με την πάταξη της διαπλοκής από τον Παππά. Με τις ψευτομαγκιές Πολάκη στην Υγεία. Με τα γελοία γραφόμενα του Κυρίτση για τους ποινικούς εγκληματίες Σακκά-Σεϊσίδη.

ΚΟΙΝΟ σημείο σε όλα τα παραπάνω η δειλία και η κουτοπονηριά. Αφού υπέγραψαν και ψηφίζουν το μνημόνιο ασκούν αριστερή αντιπολίτευση στον εαυτό τους, για να μη χάσουν κι άλλους ψηφοφόρους. Αφού έγιναν εξουσιαστές το παίζουν ακόμη σύντροφοι αντιεξουσιαστών. Το εσωτερικό τους πρόβλημα, που ακόμα δεν έχουν κατανοήσει, είναι πως ουσιαστικά έγιναν ΠΑΣΟΚ. Και πως θα ακολουθήσουν την πορεία του.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Αιτία η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει – με ακατανόητη καθυστέρηση – ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ: «Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος – πίσω στον ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας. Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες τη δυναμιτίζουν. Το Ελληνικό κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα αυτής της νοσηρής κατάστασης. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση»

Η σύγκρουση έγινε μετωπική καθώς στην ανάρτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου ΟλγαςΓεροβασίλη στο διαδίκτυο πως «ο μόνος που βρίσκεται (ξανά) σε αδιέξοδο είναι εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της ΝΔ» απάντησε επίσης μέσω Twitter ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης: «Κόβετε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ, και δεν ζητάτε ούτε μία συγγνώμη» τονίζει ο κ. Λαζαρίδης ζητώντας από την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντήσει αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν τις επενδύσεις. «Αν τις πιστεύει, που πολύ αμφιβάλλω ο Αλέξης Τσίπρας».

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υποδομών Γιάννης Μανιάτης κατήγγειλε πως «μόλις δυο μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών και μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών». Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για «γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων: Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το υπουργείο σου… Να χάσουν και τη δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου… Πέτα καλύτερα την μπάλα στην… αρχαιολογία!»

Αντίδραση υπήρξε και από την Ένωση Κεντρώων: «Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς. Ερασιτεχνισμοί παντού και πάντα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στον Σκάι, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρυτανεύσει η λογική προσέγγιση, ότι θα προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά δεν θα σταματήσει η προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής»

Χθες, ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού αναφέρονται στη σύμβαση:«Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στη σύμβαση που έχει υπογράφει. Επίσης στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα. Η επικαιροποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, του Γιάννη Τσαπρούνη,Κατερίνας Κατσαβού,08/08/2016]