ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ

drowning-manΌπως έχω σημειώσει κατ’ επανάληψη, πολλά απ’ όσα ακούμε, βλέπουμε και βιώνουμε από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, είναι εντελώς πρωτοφανή και απόλυτα εξωφρενικά. Λες και τα μέλη, οι φίλοι και όσοι συμπαθούν τα δύο κυβερνώντα κόμματα, συναγωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει την πλέον έωλη άποψη, την μεγαλύτερη παλαβομάρα (για να το πω κομψά και κόσμια)…

Τελευταίο “κρούσμα” του φαινομένου, οι δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρίας Χαράς Καφαντάρη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού KontraChannel. “Η εποχή του εγώ είμαι το αφεντικό του εαυτού του έχει τελειώσει” δήλωσε η βουλευτής. Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν νέες μορφές κοινωνικής οικονομίας, πως οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνεταιρισθούν, ώστε να επιζήσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, άμεσα, θα έρθει στην Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο θα περιγράφει και θα ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Όταν δε ερωτήθηκε, εάν έχουν γίνει σε κάποια άλλη χώρα όλα αυτά, απάντησε ότι “θα γίνουν στην Ελλάδα”!

Χωρίς να γνωρίζει κάποιος τις αναλυτικές λεπτομέρειες των νέων ρυθμίσεων, είναι δύσκολο να εκφέρει γνώμη. Η κεντρική ιδέα όμως (συνεταιρισμός μικρών για δημιουργία ανταγωνιστικότητας) είναι πάρα πολύ παλιά. Και δεν προδιαθέτει καθόλου ευνοϊκά. Μιλάμε για σκεπτικό των δεκαετιών του 1950 και του 1980. Σκεπτικό το οποίο έχει δοκιμαστεί ευρέως στη χώρα μας και απέτυχε παταγωδώς…

Βέβαια, αν κανείς δει το πράγμα υπό το πρίσμα της Μαρξιστικής σκέψης η οποία κυριαρχεί στον ιδεολογικό χώρο του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, δεν παραξενεύεται. Εάν στην χώρα όπου στόχος είναι η πραγματοποίηση επανάστασης δεν υφίσταται ενεργό προλεταριάτο, οι Λενινιστικές διδαχές προτρέπουν ολοκάθαρα στην, πάση θυσία, δημιουργία του. Με κάθε δυνατό μέσο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε, ότι στη Σοβιετική Ένωση η κολεκτιβοποίηση ήταν βασικός άξονας πολιτικής και λειτουργίας του υπαρκτού σοσιαλισμού…

Πέρα και πάνω από το θεωρητικό επίπεδο όμως, η άποψη της κυρίας Καφαντάρη είναι και πρακτικά άστοχη. Διότι δεν δίνει οποιαδήποτε λύση στο κύριο, το θεμελιακό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αναφορικά με την επιχειρηματικότητα.

Το οποίο πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη πολλών μικρών και μεσαίων μονάδων. Αλλά η μη ύπαρξη αρκετών, πραγματικά μεγάλων, επιχειρήσεων. Οι οποίες, με τη σειρά τους, θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για τη γέννηση και λειτουργία πολλών άλλων, μικρομεσαίων. Μικρομεσαίων που, εξ ορισμού, θα λειτουργούσαν επικουρικά αλλά και συμπληρωματικά των μεγάλων. Καλύπτοντας ανάγκες τους…

Ο λόγος που δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σοβαρού και ανταγωνιστικού διεθνώς μεγέθους στην Ελλάδα ήταν και είναι, το απόλυτα εχθρικό  περιβάλλον. Από την κάκιστη αντιμετώπιση συγκεκριμένων στοιχείων της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας μέχρι την κρατική γραφειοκρατία, τη διαφθορά και όλα τα υπόλοιπα, τα γνωστά γραφικά και όμορφα της ελληνικής πραγματικότητας. Τα οποία αποτελούν κυρίαρχους αποτρεπτικούς παράγοντες για οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση στη χώρα. Αποτρεπτικούς παράγοντες τεραστίου μεγέθους…

Αυτή ήταν η κατάσταση πριν την κρίση, αυτή παραμένει και σήμερα (έστω και αν βελτιώθηκε κάπως, το 2013). Με τη διαφορά ότι, πλέον, η εξοντωτική φορολόγηση και εισφοροεπιβάρυνση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και τις οδηγεί μαζικά στο κλείσιμο…

Αν λοιπόν η κυρία Καφαντάρη και οι σύντροφοί της, θέλουν να βοηθήσουν τους μικρούς και τους μεσαίους, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κατέβουν από τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά, ροζ συννεφάκια τους και να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα ήταν, είναι και θα είναι ένα μάτσο θεωρητικές πομφόλυγες! Και τίποτε άλλο…

Σ.Σ.: Η κυρία Γεροβασίλη πιστεύει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει τηρήσει πλήρως, το προεκλογικό του πρόγραμμα. Επίσης θεωρεί ότι τα μέτρα είναι πίσω μας. Όντως, για το δεύτερο έχει δίκιο. Είναι πίσω μας… κι έρχονται… ολοταχώς. Όσο για το πρώτο… ε, είναι γνωστό πως στα μέρη απ’ όπου κατάγεται, φτιάχνουν καταπληκτικό τσίπουρο!

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, τουΠέτρου Λάζου, 29/8/2016]