Κανονική απόβαση πραγματοποίησαν το τριήμερο χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι, με την ευκαιρία της λήξης του ραμαζανιού και της έναρξης του μπαϊραμιού, ξεκίνησαν τις θερινές διακοπές τους. Οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, τη Θάσο, την Καβάλα, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας σημαντική ώθηση στην τουριστική κίνηση των εν λόγω περιοχών. Μέχρι εδώ είναι τα καλά νέα. Γιατί ακολουθούν και δυσάρεστα.
Στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο επικράτησε απίστευτος συνωστισμός από Ι.Χ., με τις ουρές των οχημάτων να ξεπερνούν τα πέντε χιλιόμετρα και τον χρόνο αναμονής για τη διέλευση των συνόρων να φθάνει στις τέσσερις ώρες! Ο εκνευρισμός των επισκεπτών, όπως είναι λογικό, χτύπησε κόκκινο . Ενδεικτικό είναι το σχόλιο που ανάρτησε στα socialmedia ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ: «Την ώρα που καταγραφούμε νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας από τη γείτονα χώρα διαπιστώνεται έλλειψη στοιχειώδους παραγραμματισμού και αδυναμία εξυπηρέτησης. Το αποτέλεσμα είναι η πολύωρη ταλαιπωρία των τουριστών και ο εκνευρισμός τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν πίσω. Και μετά μιλάμε για τουρισμό, παλεύουμε για ανάπτυξη και προσέλκυση εταιρειών και επενδύσεων στην περιοχή. Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Αλεξανδρούπολη».
Όπως και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου: «Το προξενείο της Τουρκίας κάλεσε τους επισκέπτες να μην επιστρέψουν όλοι μαζί την άλλη Κυριακή γιατί θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση στα σύνορο. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, τους διώχνουμε πιο νωρίς γιατί δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τα βασικά!».
Αποδεικνύεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά, η διοικητική αδυναμία της χώρας να διαχειριστεί το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημά της. Ο απαράμιλλος φυσικός πλούτος είναι εδώ, εδώ είναι και η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Αλλά ο αυτόματος πιλότος δεν αρκεί, μας πηγαίνει μέχρι ένα σημείο. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αντιληφθεί πως πρέπει να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και στοιχειώδεις υποδομές οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό (τελωνεία, μουσεία, μνημεία κτλ.). Η οικονομική στενότητα δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία. Γιατί επενδύοντας έστω λίγους πόρους, η χώρα είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει πολλαπλάσιο εισόδημα. Είναι λογικοί οι αυστηροί έλεγχοι, λόγω του φόβου της τρομοκρατίας. Το ίδιο και οι σχετικά χρονοβόρες διαδικασίεςστις ταυτοποιήσεις προσώπων, ώστε να προκαλούνται αρρυθμίες στα σημεία εισόδου στη χώρα. Αναγκαίο κακό, το οποίο προφανώς βρίσκει την κατανόηση των περισσότερων ξένων τουριστών. Αυτό που είναι ακατανόητο είναι να δημιουργούνται τεράστιες ουρές και πολύωρε s ταλαιπωρία εξαιτίας στοιχειωδών ελλείψεων. Κυρίως από τον μικρό αριθμό υπαλλήλων. Το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε μόνο στους οδικούς άξονες. Αλλά και σε νησιά, με πρώτη την πολύπαθη Λέσβο. Εκεί επαναλήφθηκαν ανάλογες εικόνες ταλαιπωρίας τουριστών.
Η κατάσταση απαιτεί τη λήψη επειγόντων μέτρων. Από σήμερα κι όχι αύριο. Άμεση ενίσχυση σε προσωπικό και κάθε είδους υλικοτεχνικά μέσα στις πύλες εισόδου. Τόσο στους οδικούς άξονες όσο και στα νησιά, ώστε να μην επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα. Περιττό να σημειωθεί ότι στις μέρες μας από αυτό περιμένουν η οικονομία και οι τοπικέςκοινωνίες να πάρουν ανάσες. Ιδιαίτερα στα νησιά και στη Β. Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Χαλκιδική.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει, φυσικά, ούτε με δύο υπαλλήλους στους Κήπους, ούτε με την έλλειψη εκτυπωτή στη Σάμο για να εκδοθούν βίζες!
Ακραία μεν τα παραδείγματα, αλλά ενδεικτικά των ελλείψεων. Εδώ, πλέον, δεν μιλάμε για μελέτες και σχέδια εκσυγχρονισμού των πυλών εισόδου στη χώρα. Ούτε για την ανάγκη ανάπτυξης του παραγκωνισμένου οδικού τουρισμού – περίπου 10 εκατ. επισκέπτες θα έρθουν φέτος οδικώς. Αλλά για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της μοναδικής «βαριάς βιομηχανίας» μας. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αλλά και σε εκείνο της Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τις κατά τόπους Υπηρεσίες, έχουν τον λόγο και τις ευθύνες.
[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 04/07/2016]