«NO BORDERS»: ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ…

kastanies-noborder-870x480Οι «No Borders» ξεπερνώντας κάθε όριο προκάλεσαν κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη, έβαψαν το δημαρχείο (φωτογραφία), ενώ δεν δίστασαν να κάνουν επεισόδια και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είχαν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες στήνοντας δεκάδες σκηνές, αναμένεται να ελευθερώσουν από σήμερα τα μέλη της ομάδας του «No Border Camp». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους η χθεσινή θα ήταν η τελευταία ημέρα παραμονής τους στο ΑΠΘ, ενώ το απόγευμα συγκάλεσαν γενική συνέλευση, για να ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους από ημερήσια workshops.

Ωστόσο μέχρι αργά χθες το βράδυ ουδείς γνώριζε αν τελικά θα αποχωρήσουν από το πανεπιστήμιο, το οποίο από τις 14 Ιουλίου είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο κάμπιγκ με 1.000 κατασκηνωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα που συμμετέχει στο «No Border Camp» -συγκεκριμένα αλληλέγγυοι εναντίον της εξόρυξης χρυσού- επρόκειτο να μεταβεί από σήμερα στη Χαλκιδική, όπου θα κατασκηνώσει στο δάσος των Σκουριών, στο όρος Κάκαβος.

Ένταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, μία ημέρα πριν να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του «No Border Camp», στήθηκε σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών της ομάδας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αλλά κατά την πορεία που πραγματοποίησαν στις Καστανιές Έβρου.

Στο «Μακεδονία» η ένταση σημειώθηκε στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, όταν μία ομάδα περίπου είκοσι ατόμων -όλοι τους ξένοι- έφτασε στο χώρο κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για το προσφυγικό, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον της Frontex. Παράλληλα μοίραζε φυλλάδια στον κόσμο που βρισκόταν στον αερολιμένα, ενώ μία ώρα αργότερα στο αεροδρόμιο έφτασαν και δεκάδες άλλα μέλη.Έπειτα από κινητοποίηση της αστυνομίας προσήχθησαν όλοι στο τμήμα του αεροδρομίου, από όπου και αποχώρησαν γύρω στις 11 το βράδυ, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους.

…και στις Καστανιές Έβρου

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στις Καστανιές Έβρου, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών που ανήκουν στο «Νο Border Camp» είχε προγραμματίσει πορεία στην περιοχή ενάντια στο φράχτη του Έβρου. Οι διαδηλωτές, αφού έκαναν πορεία στο χωριό, έφτασαν μέχρι ένα σημείο, στο οποίο τους σταμάτησε η αστυνομία, δηλώνοντας πως απαγορεύεται η διέλευση προς το φράχτη τουΈβρου. Ακολούθησε σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων, για να τους απωθήσει

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200 άτομα επιβιβάστηκαν το πρωί σε πέντε λεωφορεία με προορισμό τις Καστανιές, για να διαδηλώσουν κατά του φράχτη στον Έβρο και υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

[ΠΗΓΗ: «Θεσσαλονίκη», 25/7/2016]