ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Πλατων-και-Αριστοτελης25ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία. Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείαςκαι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διοργανώνουν από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ, το 25ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας με θέμα «Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία του Αριστοτέλη».

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν το παρών επιχειρώντας μια σε βάθος διερεύνηση της αριστοτελικής φιλοσοφίας και συναφών θεμάτων όπως η πολιτική επιστήμη, η ηθική και πολιτική διάκριση, η πλατωνική ηθική και πολιτική φιλοσοφία, καθώς και ο ρόλος της ελληνικής παιδείας και της πολιτικής επιστήμης στην ανάδειξη ηγετών. Επίσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή Φιλοσοφίας JohnP. Anton (1920 2014) και της συμβολής του στις αριστοτελικές σπουδές, στην ελληνική φιλοσοφία και στον πολιτισμό.

Παράλληλα με το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί Ειδικό Σεμινάριογια τον Ξενοφώνταερευνώντας το έργο του κα τις απόψεις του για την πολιτική και την παιδεία. Σχετικά με αυτό θα διεξαχθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, παράπλευρες εκδηλώσεις και πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως εξορμήσεις και οργανωμένες περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας. Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας είναι ένα επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επί 25 συνεχή χρόνια οργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Ηλεία με σκοπό την πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής της Δυτικής Πελοποννήσου. Παράλληλα εκδίδει τα πρακτικά των συνεδρίων και συμποσίων, το διεπιστημονικό περιοδικό Skepsis, καταχωρημένο στο Philosopher’slndex, μεταφράζει και εκδίδει έργα πανεπιστημιακών και ερευνητών, ενώ προσεχώς θα προχωρήσει στην περιοδική έκδοση ολιστικής φιλοσοφίας «Ξενοφών» με μελέτες εξεχουσών προσωπικοτήτων του χώρου του πνεύματος και των γραμμάτων.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας συνεργάζεται με το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, καθώς και με το Διεθνές Κέντρο Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμούμε έδρα τα Αρφαρά Μεσσηνίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η καταληκτήρια συνεδρία του Διεθνούς Συμποσίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία και μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ σύντομο μουσικό αφιέρωμα στην μνήμη του J.P. Anton από την υψίφωνο Ζαφειρώ Χατζηφωτίου. Διοργάνωση: Κέντρο Μάθησης & Πολιτισμού Αιγαίου. Το Συνέδριο θα συνεχιστεί κανονικά το Σάββατο, στις 9 το πρωί επίσης στο χώρο του ΣΠΑΠ.

 

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΗ ΗΛΕΙΑΣ, 20/07/2016]