ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, DEAL ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

aerialΜε δύο διαφορετικές ταχύτητες τρέχει ο όμιλος Νικολαΐδη σε Ελλάδα και Κύπρο. Περιπέτειες και μπλόκα στη χώρα μας, νέες επενδύσεις στη Μεγαλόνησο. Εδώ και δύο χρόνια ο Κύπριος επιχειρηματίας ο οποίος αν και χαμηλών τόνων έχει ηχηρή παρουσία επί ελληνικού εδάφους πάνω από μια δεκαετία ελέγχοντας με όχημα τον όμιλο Atlantica 29 ξενοδοχειακές μονάδες (και πάνω από 40 συνολικά στη Μεσόγειο), έχει ρίξει το βάρος του στο mega project για τη μεταμόρφωση της Αφάντου. Εκεί όπου το καλοκαίρι του 2014 η εταιρία του Aegean Sun Investments πλειοδότησε με 15,2 εκατ. ευρώ κατοχυρώνοντας το νότιο τμήμα της έκτασης, δηλ. 255 στρέμματα για το πρώτο 1.359 στρεμμάτων πλειοδότησε ο Μερκούριος Αγγελιάδης με 26,9 εκατ. Μέχρι σήμερα ωστόσο, γραφειοκρατικές εμπλοκές, αντιδράσεις τοπικών φορέων, η απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η διετής καθυστέρηση για την εκπόνηση καινούριου, αλλά και η χαριστική βολή της ανακήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου μιας έκτασης 10.000 στρεμμάτων στη Ρόδο που περιλαμβάνει και την Αφάντου κρατούν εγκλωβισμένη την επένδυση που συνολικά θα ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ (και των δύο επιχειρηματιών). Αυτή τη στιγμή το φιλόδοξο project που θα έβαζε την Ελλάδα ακόμη πιο δυνατά στο επίκεντρο του διεθνούς luxurious τουρισμού και θα μπορούσε μέσω του γκολφ να παρατείνει την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα, βρίσκεται στον… αέρα. Οι δύο επενδυτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις εξελίξεις, ενώ την Ίδια ώρα η κυβέρνηση τρέχει ώστε να μη χαθεί η επένδυση στέλνοντας αρνητικά μηνύματα σε άλλους Έλληνες και ξένους που έχουν στα επενδυτικά τους ραντάρ την Ελλάδα και στόχος της είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δύο επιχειρηματιών ώστε εν τέλει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.

Η ΕΞΑΓΟΡΑ: Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο η Aesara Investment Ltd που τελεί υπό τον έλεγχο των Βασίλη και Δημήτρη Νικολαΐδη, γιων του Νικολή και μετόχων της Atlantica Leisure Group πριν από μερικές εβδομάδες έκλεισε ένα πολλών… αστέρων deal. Πιο συγκεκριμένα εξαγόρασε από την τράπεζα Κύπρου στα πλαίσια αποεπένδυσης της τελευταίας από non core δραστηριότητες το 100% του ποσοστού συμμετοχής της στην Kermia Hotels Ltd μαζί με παρακείμενη γη στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Αγίας Νάπας. Η Aesara Investment προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το Kermia Beach Bungalow Hotel και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να ρίξει κεφάλαια για μια ριζική ανακαίνιση ώστε να πληροί ακόμη και τα πιο υψηλά standards απαιτήσεων των επισκεπτών. Το τίμημα της συμφωνίας ανήλθε στα 26,5 εκατ. ευρώ. Πολλοί υποστηρίζουν βέβαια, πως μετά τη νίκη του Brexit και με δεδομένο πως και η βρετανική αγορά αποτελεί βασικό τροφοδότη του κυπριακού τουρισμού, ίσως οι όποιες νέες επενδύσεις ενέχουν και κάποιο ρίσκο, όμως, η κυπριακή Πολιτεία και οι φορείς προσπαθούν να οχυρωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και να ξεκλειδώσουν και καινούριες αγορές για να περιορίσουν τον όποιον πιθανόν αντίκτυπο.

ΤΟ… ΜΑΣΑΖ: Πυρετός διαβουλεύσεων και… συνεχές μασάζ στους Νικολαΐδη Αγγελιάδη ώστε να μην… κουνήσουν οριστικά μαντήλι από την Αφάντου, επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται και η έκδοση της οριστικής απόφασης του ΣτΕ για το νέο ΕΣΧΑΔΑ, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του αρμοδίου τμήματος και οι πληροφορίες λένε πως η διαδικασία εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα. Η κυβέρνηση αναζητά λύση και γι αυτό υπάρχουν συνεχείς επαφές μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του Αριστείδη Μπαλτά και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στο νότιο τμήμα της Αφάντου (του Νικολαΐδη) δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά αρχαία. Μια πρόταση που έχει πέσει στο… τραπέζι είναι γι αυτό το κομμάτι να υπάρξει η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με τον επενδυτή, η οποία θα προβλέπει σύντομες εκσκαφές, με την παρουσία ad hoc επιτροπής αξιολόγησης, η οποία θα αποφαίνεται για την τύχη τυχόν αρχαίων αντικειμένων και συγκεκριμένα αν θα πρέπει να ταφούν ή να αναδειχθούν, με ευθύνη του επενδυτή, ο οποίος και θα αναλάβει τις σχετικές δεσμεύσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε προ ημερών και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Νικολαΐδη και τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά για το ζήτημα. Βέβαια, οι επενδυτές περιμένουν ενημέρωση για το περιεχόμενο του σχεδίου του μνημονίου συνεργασίας που επιδιώκει να υπογράφει το ΥΠΠΟ μαζί τους, ενώ θέλουν να είναι σίγουροι πως δεν θα υπάρξουν καινούριες εμπλοκές. Ζητούμενο αποτελεί πλέον η δική τους απόφαση ποια θα είναι, αν θα μείνουν ή θα φύγουν από το project.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 01/07/2016]