Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «ΑΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ»

giannis-tsironisαλλά επιμένει σε επιτόπου δοκιμές ημιβιομηχανικής κλίμακας…

Την έννοια του για την εφαρμοσιμότητα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου στην επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική ανέδειξε για ακόμη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι η επενδύτρια εταιρεία είναι ακλόνητη, αν και εφόσον συνεχίσει να τηρεί το νόμο και να προστατεύει το περιβάλλον.

Ωστόσο, ο  Γιάννης Τσιρώνης επιμένει, ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει δοκιμές σε ημιβιομηχανική κλίμακα στη Χαλκιδική, για την πυρομεταλλουργική μέθοδο που θέλει να εφαρμόσει, καθώς κατά την άποψη του, δεν έχουν σημασία οι διαβεβαιώσεις που έχει προσκομίσει η εταιρεία από την Φινλανδική εταιρεία Outokumpu,πάροχο της μεθόδου και έχουν εγκριθεί και από το ΣτΕ.

«Η εταιρεία οφείλει να είναι στη σύμβαση της», υπογράμμισε ο Γ. Τσιρώνης και πρόσθεσε πως «είναι ο κορμός της σύμβασης της να παρουσιάσει τη μέθοδο flashsmelting, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία, όσο δεν την παρουσιάζει είναι προφανές ότι -όχι από δική μας ευθύνη αλλά από δική τους ευθύνη- η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα, γιατί αν δεν γίνει αυτή η μέθοδος επειδή ξέρουν ότι το κυάνιο-η κυάνωση- απαγορεύεται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προφανώς σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργεία, που είναι ουσιαστικά πλήρης ανατροπή όλου του businessplan.«Δεν λέμε κάτι καινούριο. Η εταιρεία αν τηρεί το νόμο και προστατεύει το περιβάλλον δεν υπάρχει κανένας να τη κουνήσει, από εκεί και πέρα αν δεν τα τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί προφανώς υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

Το δικό μας σχόλιο είναι πως επανερχόμαστε σε θέματα που έχουν λυθεί σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε, συζήτηση να γίνεται…

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, από stokokkino.gr, 13/6/2016]