ΤΡΙΕΤΗΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

tzitzikostas_212758670Πρωτόκολλο και τριετή οδικό χάρτη συνεργασίας συμφώνησαν να υπογράψουν στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο του World Economic Forum της Αγίας Πετρούπολης, όπου έγινε και η αδελφοποίηση της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής με την περιφερειακή ενότητα του Κουρόρτνι της Αγίας Πετρούπολης και συμφώνησαν να επεκταθεί η συνεργασία των εν λόγω περιοχών σε επίπεδο ολόκληρων των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Αγίας Πετρούπολης και να γίνει πιο στενή και πολυεπίπεδη.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία, εκτός του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής κυβερνήτης Όλεγκ Μάρκοφ, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης Γεβγκένι Γκριγόριεφ και ο διοικητής του Κουρόρτνι Αλεξέι Κουίμοφ.

Κατά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών, επενδυτικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Επίσης παρουσίασε το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, που περιλαμβάνει και το Άγιον Όρος, τόπο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Ρώσους, αλλά και το υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται στην Κεντρική Μακεδονία, τη λειτουργία ορισμένων από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στα Βαλκάνια, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που εμφανίζει η περιοχή, ώστε να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο με την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του αεροδρομίου “Μακεδονία”, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που διαθέτει. Όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, συμφώνησε με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης να συσταθούν δύο ομάδες εργασίας, μία για κάθε περιοχή, οι οποίες θα προετοιμάσουν έναν τριετή οδικό χάρτη και το πρωτόκολλο συνεργασίας, που θα υπογράφει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία, με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο περιοχές. Οι ομάδες εργασίας, με επικεφαλής η μία τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Γιώργο και η άλλη τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης ΌλεγκΜάρκοφ, θα εξετάσουν όλα τα επιμέρους ζητήματα, ώστε η συνεργασία μας να ξεφύγει από το περιορισμένο πλαίσιο μιας αδελφοποίησης και να περάσει σε μια σειρά τομέων, όπως ο επιχειρηματικός επενδυτικός, ο εμπορικός, ο τουριστικός, ο πολιτιστικός και ο εκπαιδευτικός», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στόχος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να προωθήσει όλες τις δυνατές μορφές συνεργασίας, αφενός για την προσέλκυση τουριστών και επενδυτών, αφετέρου για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ειδικά σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, εξαγώγιμα και έχουν πληγεί μετά την επιβολή του εμπάργκο. «Το κλίμα που συναντήσαμε ήταν εξαιρετικό, και όταν αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στις συναλλαγές της ΕΕ με τη Ρωσία, θεωρούμε πως η Κεντρική Μακεδονία θα είναι έτοιμη, με στρατηγικό πλεονέκτημα στα ζητήματα ανάπτυξης, που θα περιληφθούν στο πρωτόκολλο συνεργασίας και στον τριετή οδικό χάρτη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 23/6/2016]