ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

dalhalla sweden

Στη Σουηδία δεν αξιοποιούν μόνο εμπορικά και τουριστικά τις στοές παλιών ορυχείων, αλλά και ανοιχτά ορύγματα μεταλλείων επιφανειακής εξόρυξης…

Ένα καταπληκτικό παράδειγμα είναι ο χώρος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων “Dalhalla” χωρητικότητας 4.100 θέσεων, το οποίο βρίσκεται 28 χιλιόμετρα έξω από την Στοκχόλμη.

Πρόκειται για την πιο γνωστή μουσική σκηνή της Σουηδίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Σεπτέμβριο), με καταπληκτική ακουστική από την οποία έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα και συγκροτήματα του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης ασβεστόλιθου, αλλά ευτυχώς χάρη “στην απουσία εμμονών αλλά και στο περίσσευμα δημιουργικής φαντασίας” όπως λέει και ο Έλληνας Δρ. Γεωλογίας Νικόλαος Αρβανιτίδης, που ζει εκεί, έγινε εφικτή η αξιοποίηση του με αποτέλεσμα αυτός ο χώρος να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη Σουηδική οικονομία, διεθνή προβολή και αίγλη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κορυφαίοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, όπως ο “tripadvisor”, δημοσιεύουν εξαιρετικές κριτικές και σχόλια για τον πολυχώρο εκδηλώσεων “Dalhala” και την ιδιαιτερότητα που φέρνει ως πρώην μεταλλείο και νυν μουσική – θεατρική σκηνή, μια από τις καλύτερες πλέον σε όλη την Ευρώπη.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, 30/6/2016]