ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΩΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

25915abf-e0a6-40e7-838e-90f114535560Έως και τριάντα μήνες αναμονής απαιτούνται για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις στην περίπτωση μεγάλων επενδύσεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι σημαντικός αριθμός ενεργειών πρέπει να περάσει από την Αθήνα.

Ο οδικός χάρτης για τη χωροθέτηση και θεσμική έγκριση μιας επένδυσης μοιάζει με Οδύσσεια, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΤόκηςΔούμας κατά τη διάρκεια του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου του ΤΕΕ. Δύο χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι οι επενδύσεις στο “Ξενία” Παλιουριού, που υλοποιείται σε έκταση 322 στρεμμάτων, και εκείνη στο Κάνιστρο, σε έκταση 136 στρεμμάτων. Στην πρώτη περίπτωση ισχύει το πλαίσιο των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΑ) και στη δεύτερη το πλαίσιο για Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

  • Στην περίπτωση της επένδυσης στο “Ξενία” Παλιουριού, που υλοποιείται από εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, από το σύνολο των χονδρικά οκτώ απαιτούμενων ενεργειών για την έγκριση της χωροθέτησης, οι έξι πρέπει να λάβουν το πράσινο φως κεντρικά. “Ο εκτιμώμενος χρόνος για την έγκριση της χωροθέτησης μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών είναι περίπου 12 μήνες, κι αυτό τώρα με το ΤΑΙΠΕΔ, που το παλεύει, γιατί παλαιότερα η κατάσταση ήταν χειρότερη”, είπε χαρακτηριστικά.
  • Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο χρόνος αναμονής για την επένδυση στο Κάνιστρο, όπου για την έγκριση της χωροθέτησης απαιτείται βεβαίωση του άρθρου 24. Όπως είπε, κατά μέσο όρο απαιτούνται 18 μήνες για τη βεβαίωση, συν άλλοι 12 μετά. “Εμείς έχουμε καταθέσει τις απαιτούμενες μελέτες τον Οκτώβριο του 2014 κι ακόμη δεν έχουμε λάβει το πρώτο έγγραφο παρατηρήσεων. Η έκδοση αποφάσεων από τις κεντρικές υπηρεσίες είναι προφανές ότι προκαλεί καθυστερήσεις στις επενδύσεις” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την επίπτωση που μπορεί να έχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην προσέλκυση και συγκράτηση επενδύσεων.

Κατά τον κ. Δούμα, κατά τη διαδικασία εγκρίσεων για τα σχέδια του ν. 3986, η διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί πως ό,τι παρουσιάζεται από τους επενδυτές ως περιεχόμενο σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί παρά να είναι η μικρή εικόνα. “Tomasterplan δεν είναι παρά η μικρή εικόνα. Η μεγάλη θα αποκαλυφθεί μετά την έγκριση της χωροθέτησης”, κατέληξε.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 14/6/2016]