ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ;

filptat9lbeb16j7phn9Η ΕΕ αλλά και η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές μετάλλων «υψηλής τεχνολογίας» (πχ κοβάλτιο, ο λευκόχρυσος, τιτάνιο, ταντάλιο, σπάνιες γαίες: νεοδύμιο, δυσπρόσιο, δημήτριο, ευρώπιο, λουτήσιο, λανθάνιο κλπ) από τα οποία, έστω και σε μικρές ποσότητες, επηρεάζουν άμεσα η βιομηχανική σύγχρονη δραστηριότητα αλλά και τη μετάβαση στη βιώσιμη παραγωγή και στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Τα μέταλλα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων οικολογικών τεχνολογιών για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Επίσης στην μαζική παραγωγή ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών προϊόντων (κινητά τηλέφωνα, επίπεδες οθόνες τηλεόρασης και κομπιούτερ, μικροηλεκτρονικές συσκευές , καταλύτες αυτοκινήτων κλπ) καθώς και στην πολεμική βιομηχανία.

Δυστυχώς, τα περισσότερα κοιτάσματά τους, δεν είναι διεσπαρμένα ανά την υφήλιο, αλλά εντοπίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες χώρες, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόσβαση αλλά και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Είναι ευρέως γνωστή η κρίση εφοδιασμού του τανταλίου, το οποίο σε ποσοστό 80% εντοπίζεται μόνο στο Κονγκό, το 2000, λόγω της θεαματικής αύξησης της κινητής τηλεφωνίας που στηρίζεται στη χρήση του, οδήγησε σε πολλαπλές παρενέργειες (οικονομικές, πολιτικές και πόλεμο στην Κ. Αφρική).

Στα linkπου ακολουθούν μπορείτε ν αλύσετε όλες τις απορίες σας για τις Σπάνιες Γαίες:

Πόσο “gorillasafe” είναι το κινητό μας;

Οι πέντε αλήθειες για τις Σπάνιες Γαίες

Οι Σπάνιες Γαίες και η Ελλάδα!

(EU) rare: κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες στο αναπτυξιακό προσκήνιο της ΕΕ

Οι σπάνιες γαίες και ο κόσμος το 2050

ΠΟΕ: Μεγάλη νίκη της ΕΕ (και των ΗΠΑ) έναντι της Κίνας για τις Πρώτες Υλες

Το γεωπολιτικό παιχνίδι με τις «σπάνιες γαίες»

Goodbye Fossil Fuel Dependence, Hello Rare Earth Dependence! 

Οι Σπάνιες Γαίες γίνονται ολο και λιγότερο σπάνιες! 

Are Rare Earth Elements Actually Rare?

Σπάνιες Γαίες (REEs): άφθονες μεν, σπάνιες δε…

[ΠΗΓΗ: politesaristoteli.blogspot.gr, από elladitsamas.blogspot.gr, 4/5/2016]