Στην αξία του πανεπιστήμονα Αριστοτέλη όχι μόνον ως πρωτοπόρου, σκαπανέα, αλλά ως στοχαστή η σκέψη του οποίου παραμένει επίκαιρη ακόμη και σήμερα αναφέρθηκε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη χθεσινή έναρξη του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης, 2.400 χρόνια».
«Σε μιαν εντυπωσιακή πλειάδα επιστημονικών πεδίων, ο Αριστοτέλης παραμένει και σήμερα ένας απολύτως επίκαιρος διανοητής, ένας πνευματικός ογκόλιθος που ουδείς σοβαρός μελετητής στα αντίστοιχα πεδία μπορεί να προσπεράσει, δίχως προηγουμένως να αναμετρηθεί μαζί του αλλά και με την επιστημονική αλήθεια κατά τον προορισμό της», επεσήμανε o κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι «ο προορισμός αυτός συνίσταται στην αποδοχή της επιστημονικής επιλάθευσης ως μοχλού αναζήτησης της τελικής επιστημονικής αλήθειας».
Ανατρέχοντας στη συμβολή του μεγάλου στοχαστή σε σειρά επιστημονικών πεδίων («Ο Αριστοτέλης έχει, κατ’ ουσίαν, θέσει τις επιστημονικές βάσεις της πολιτειολογίας, της ηθικής, της κοινωνιολογίας, της αισθητικής, της λογοτεχνίας, της λογικής, της φιλοσοφίας των μαθηματικών, της οντολογίας, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της μετεωρολογίας, της αστρονομίας», ανέφερε), o κ. Παυλόπουλος κατέληξε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όταν αναζητούμε τη ρίζα της αριστοτελικής σκέψης, ότι τα αριστοτελικά γραπτά ξεκινούν με το περίφημο “Οργανον”, δηλαδή τη θεωρία του για τη λογική. Προκαλεί, κυριολεκτικώς, διανοητικό ίλιγγο η διαπίστωση οτι ο Αριστοτέλης ιδρύει και ολοκληρώνει, ουσιαστικώς, την προτασιακή λογική εκ του μηδενός. Μολονότι, δε, η σύγχρονη λογική περιλαμβάνει και πεδία που δεν είχε συμπεριλάβει στα έργα του ο Αριστοτέλης, o βασικός πυρήνας της αριστοτελικής λογικής παραμένει και σήμερα αναλλοίωτος, ένα πραγματικό “κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν”».