ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ DEAL ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

mutilinaios-ae-omilos-epixeiriseonΕνδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για τη ΛΑΡΚΟ, την οποία μπορεί να μετατρέψει σε μία 100% ανταγωνιστική βιομηχανία, ενδιαφέρον για ενεργειακές συνεργασίες με τη ΔΕΗ και άλλα σχήματα, έμφαση στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού και το ενδεχόμενο νέας μορφής χρηματοδότησης του ομίλου από τη στιγμή που αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού εξέφρασε κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΔΕΗ για επενδυτικό σχέδιο, με τον κ. Μυτιληναίο να υποστηρίζει πως η αγορά μπορεί να δει μέχρι τρία κοινοπρακτικά οχήματα ιδιωτών με τη δημόσια επιχείρηση, στο πλαίσιο του περιορισμού του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρθηκε μάλιστα στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ σχετικά με τη νέα πολυετή σύμβαση παροχής ρεύματος στην «Αλουμίνιοντης Ελλάδος», ενώ τονίζει την ανάγκη της «πάση θυσία σωτηρίας» της ΔΕΗ ακόμη και με πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «έχει νόημα το σχέδιο των συμπράξεων ιδιωτών με τη ΔΕΗ», υποστηρίζοντας πως «το πλάνο της μικρής ΔΕΗ δεν θα είχε ενδιαφέρον». Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέχρι τρία κοινοπρακτικά σχήματα για αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια. Ο κ. Μυτιληναίος, όμως, και κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της ΔΕΗ όσο και συνολικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ασκώντας κριτική στο θέμα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (μηχανισμοί στήριξη μονάδων στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού). Ο όμιλος Μυτιληναίου θα εισπράξει 38 εκατ. ευρώ με τον προσωρινό μηχανισμό. Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με » Ευάγγ. Μυτιληναίος τη ΔΕΗ, εκτίμησε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για νέα πολυετή σύμβαση.

Τέλος ανέφερε ότι παραμένει το ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, την οποία μπορεί να μετατρέψει σε μία 100% ανταγωνιστική βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές ανάπτυξης του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους των τιμών των Εμπορευμάτων και των Μετάλλων τα οποία διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα, έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια του ομίλου, του οποίου η εξαγωγική δραστηριότητα φτάνει πλέον στο 80% και ανέφερε ότι θα συνεχίσει την πολιτική περιορισμού του δανεισμού σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και εξεύρεση φθηνής χρηματοδότησης. Συσχετίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να αποκλιμακώσει περαιτέρω τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στα επίπεδα του 5%. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποκλείει την έκδοση εταιρικού ομολόγου με σημαντικά χαμηλότερη απόδοση.

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12/5/2016]