«ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ»: ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

BlueFlag3Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική των αναρίθμητων μαγευτικών πλαζ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FoundationforEnvironmental Education-FEE) η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2016.

Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλης σημασίας γεγονός για τη χώρα και ιδιαίτερα για το τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, αφού μέχρι και πέρυσι η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γινόταν με δελτίο Τύπου από την έδρα του FEE στη Δανία. Η διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Porto Carras Grand Resort στη Χαλκιδική. Το «παρών» μεταξύ άλλων θα δώσουν στελέχη της κυβέρνησης, πολιτικές και πολιτειακές αρχές των νομών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης και πλήθος φορέων του τουριστικού κλάδου.

Οι εγχώριες βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικό χειριστή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» από το 1992. Η ΕΕΠΦείναιο διοργανωτής της εκδήλωσης για λογαριασμό του FEE. Αξίζει να αναφερθεί ότι με 395 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα κατείχε το 2015 την τρίτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή FEE το 2015 βράβευσε 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα και η εκδήλωση τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων

Η πρωτιά αξίζει στην Ελλάδα

«Φέτος το FEE επιλέγει να ανακοινώσει στην Ελλάδα, σε μία δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τις διεθνώς βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία ακτές και μαρίνες. Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο. Θέλουμε έτσι να τονίσουμε τη στήριξή μας σε ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη μας, με δυναμική παρουσία σε όλα τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Ιδιαίτερα δε στο πρόγραμμα’Γαλάζια Σημαία’, αφού επί σειρά ετών κατέχει μία από τις πρώτες σε αριθμό βραβευμένων ακτών θέσεις, με δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης, δεδομένου του μεγάλου μήκους ακτογραμμής που διαθέτει», δήλωσε η Lesley Jones, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου ανέφερε ότι «η ‘Γαλάζια Σημαία’ είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα όμως είναι και ισχυρό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος στον ευαίσθητο παράκτιο χώρο μέσα από την υπεύθυνη αειφορική διαχείριση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. To FEE προωθεί αυτό το όραμα, το οποίο ασπάζεται και η ΕΕΠΦ από την ίδρυσή της πριν από 65 χρόνια, επεκτεινόμενο συνεχώς σε νέους τομείς και σε νέες περιοχές του πλανήτη. Φέτος για πρώτη φορά γαλάζιες σημαίες θα κυματίσουν στην Ασία και στην Ιαπωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε αριθμό βραβευμένων ακτών και στόχος μας είναι να τις αυξάνουμε συνεχώς και -γιατί όχι να κατακτήσουμε την πρώτη θέση παγκοσμίως»

Πρόγραμμα-Εργαλείο ανάδειξης και ανάπτυξης

Η γαλάζια σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τα αυστηρά κριτήρια βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη γαλάζια σημαία είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμη και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουσμένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη γαλάζια σημαία, όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών (δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ) που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

[ΠΗΓΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, του Κώστα Σιαμέλη, 23/5/2016]