ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

SKOURIES-20150525-088Για δείγμα καλής συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία της επένδυσης της στην Ελλάδα κάνει λόγο η EldoradoGold, μετά την υπογραφή διά χειρός του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της έγκρισης τροποποίησης της τεχνικής μελέτης του έργου της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Όπως τονίζει σε επίσημη ανακοίνωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής PaulWright, «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη λήψη της έγκρισης αυτής και ενθαρρυμένοι από τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του υπουργείου και των τεχνικών υπηρεσιών του. Αυτή ηεποικοδομητική συνεργασία συνέβαλε σε άλλες πρόσφατες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άδειας για τις κατασκευές στις Σκουριές (Φεβρουάριος του 2016) και της άδειας για τκ εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα (Μάρτιος 2016). Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει η συναντίληψη, n εκτίμηση και η ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου όσον αφορά τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία από τη συνεργασία για την αξιοποίηση με υπευθυνότητα των ορυκτών πόρων στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με το υπουργείο για να προωθήσουμε τα έργα στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων».

Μετά την πολύμηνη παύση των εργασιών στις Σκουριές, συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο 2016, λόγω παραλείψεων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς και άλλων δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας , που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια χρόνου, κεφαλαίων και 600 άμεσα καθώς και εκατοντάδων έμμεσα εξαρτώμενων θέσεων εργασίας, η έγκριση της επικαιροποιημένης πλέον τεχνικής μελέτης άναψε το πράσινο φως στην EldoradoGold και στην ελληνική θυγατρική της για τη διαδικασία επανέναρξης των εργασιών στο εργοτάξιο στις Σκουριές.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 300 εκατ. δολ. Ειδικότερα το 2015 στις Σκουριές επενδύθηκαν συνολικά 112,9 εκατ. δολ. για την ολοκλήρωση του έργου του υπόγειου μεταλλείου . Ωστόσο, το πλάνο των επενδύσεων στην περιοχή για το 2016 συρρικνώθηκε αρκετά λόγω της αναστολής των υπόλοιπων εργασιών και περιελάμβανε μόνο τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα. Επί του πρακτέου αυτό αναμένεται να αλλάξει μετά την ανακοίνωση της μητρικής για επανέναρξη των εργασιών στην περιοχή. Τόσο n διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έχουν ενεργοποιηθεί ώστε σι εργασίες στις Σκουριές από το στάδιο της συντήρησης του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων στο οποίο βρίσκονται τώρα να επανέλθουν σε πιο εντατικό ρυθμό υλοποίησης των κατασκευαστικών και αναπτυξιακών έργων. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και η σταδιακή αποκατάσταση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα της αναστολής των εργασιών, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί μακροπρόθεσμα το πλάνο πρόσληψης 500 επιπλέον εργαζομένων στην περιοχή, γεγονός που θα τονώσει σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί από την εταιρεία, απαιτούνται μερικές ακόμη επιμέρους άδειες προκειμένου να είναι πλήρης ο φάκελος λειτουργίας του έργου της EldoradoGold στην Ελλάδα και να είναι εφικτή n τελική αποτίμηση της έκβασης του συνόλου της επένδυσής της.