ΧΡΥΣΟΣ: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ

543-1b614aeea350b6c1e0cb2166013695e8_XLΣύμφωνα με τα στοιχεία του WorldGoldCouncil οι κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ, σταμάτησαν ουσιαστικά, να πωλούν χρυσό. Μηδενική προσφορά και ζήτηση που αυξάνεται όλο και περισσότερο, σε απλά… οικονομικά, σημαίνει ένα μόνο πράγμα: υψηλότερες τιμές προσεχώς!

Το τελευταίο δωδεκάμηνο που έληξε χθες, κάτι αρκετά… επαναστατικό συνέβη στην Συμφωνία Χρυσού Κεντρικών Τραπεζών ( CBGA – CentralBankGoldAgreement)…

To γκρουπ των 19 κεντρικών τραπεζών που «ανήκουν» στη Συμφωνία – η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των : Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Σλοβενία, Κύπρος, Μάλτα, και Σλοβακία – πούλησε μόνο 6,2 τόνους χρυσού, δηλαδή ένα εντυπωσιακό 96% λιγότερο από ότι είχαν πουλήσει την περασμένη χρονιά (142 τόνους), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του WGC.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, το πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, ενώ το ΔΝΤ πούλησε μόλις 88,3 τόνους.

Αυτό σημαίνει πως, αντίθετα με το παρελθόν κατά το οποίο οι κεντρικές τράπεζες είχαν στην κορυφή της λίστας των… διαδικασιών τους, τις πωλήσεις των αποθεμάτων χρυσού που είχαν, η πολυετής αυτή τάση έχει αλλάξει και μάλιστα ριζικά. Οπωςπολυ χαρακτηριστικά σχολιάζει και BarclaysCapital, είναι ξεκάθαρο πλέον πως σήμερα ζούμε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμo με την νοοτροπία να έχει πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών.

Αξίζει να θυμίσουμε πως η CBGA υπεγράφη αρχικά το 1999, και ανανεώθηκε το 2004, μετά από διαμαρτυρίες των χρυσοχόων πως οι επιθετικές πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών ασκούσαν ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι FT, οι πωλήσεις χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπεγράφη η Συμφωνία, και εντυπωσιακά χαμηλότερες από την κορυφή των 497 τόνων που σημειώθηκε το διάστημα 2004-2005.

Στις δεκαετίες του ’90 και του ’00, οι κεντρικές τράπεζες συνήθιζαν να ανταλλάσουν τον χρυσό με κρατικά ομόλογα, μία επένδυση που έδινε σταθερές ετήσιες αποδόσεις. Τώρα, όμως, όπως και οι επενδυτές, έτσι και οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως κυνηγούν την ασφάλεια του χρυσού.

Η φάση των επιθετικών πωλήσεων χρυσού έχει τελειώσει, και αυτό δημιουργεί ένα πολυ σημαντικό νέο σκηνικό για το πολύτιμο μέταλλο. Μία σημαντικότατη πηγή προσφοράς – οι κεντρικές τράπεζες – έχει πλέον ουσιαστικά αποσυρθεί από την αγορά, και όλα αυτά μάλιστα την στιγμή που ο χρυσός διαπραγματεύεται σε επίπεδο ρεκόρ!

Σύμφωνα με τους FT, οι κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται ούτε τη νέα χρονιά που ξεκινά σήμερα, να αλλάξουν στάση και να πουλήσουν χρυσό. Αν και αρκετές από αυτές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους γύρω από το πολύτιμο μέταλλο, οι απαντήσεις που έδωσαν ορισμένες από αυτές, σε συνδυασμό με τα σχόλια πολλών αναλυτών, συμβούλων και τραπεζιτών, δείχνουν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψουν στην τάση της τελευταίας δεκαετίας όταν το γκρουπ της CBGA, πουλούσε σε μέσο όρο, 388 τόνους το χρόνο.

Οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας, της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας, δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να πουλήσουν χρυσό το επόμενο διάστημα, ενώ σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν και τα σχόλια των τραπεζιτών της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας.

[ΠΗΓΗ: http://www.kerdos.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 3/5/2016]