ΜΑΡΔΑΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ 100 δις»

o-ufupourgos-eksoterikon-dimitris-mardasΗ πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit διατηρεί την εκτίμηση ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες για Grexit έως το 2020 (!)

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ» με επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ έως το 2022, διεμήνυσε από το βήμα του Ελληνογερμανικού φόρουμ, που διοργανώθηκε από τον Economist, στο Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ακόλουθες παραμέτρους ως εξής:

  • Αδειοδότηση επιχειρήσεων σε 6-8 μήνες.
  • Προσέλκυση διεθνών εταιρειών που δεν έχουν παρουσία στα Βαλκάνια ή την Τουρκία.
  • Επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας λόγω του υφιστάμενου δικτύου ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.
  • Χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

Ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο ιδρύθηκε το 2011, με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», μεταξύ άλλων, παρουσίασε ως εξής τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
  • Ισχυροί επιχειρηματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με όλες τις χώρες της περιοχής.
  • Φυσικό σημείο εισόδου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη για παγκόσμιο εμπόριο από την Ανατολή.
  • Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρου logisticts, επισημαίνοντας ότι η HP θα διανέμει πιο γρήγορα τα προϊόντα της μέσω θαλάσσης (Cosco) και σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). «Η Huawei έχει αρχίσει να επιχειρεί στον σταθμό του Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει προϊόντα στην Ευρώπη» και η ΖΤΕ υπέγραψε συμφωνία χρήσης του σταθμού κοντέινερ του Πειραιά για 35 χρόνια ως κόμβο logistics για τη μεταφορά των προϊόντων σε 12 βασικές ευρωπαϊκές αγορές, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μάρδας.

Η πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit διατηρεί την εκτίμηση ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες για Grexit έως το 2020, ανέφερε στο ίδιο φόρουμ ο σύμβουλος έκδοσης του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση της με την Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και υπάρχει εν όψει μια δύσκολη αξιολόγηση, σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι το ποσοστό των Γερμανών που θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 59% πριν από έναν χρόνο σε 33%, γεγονός που καταδεικνύει μια βελτίωση της κατάστασης από το περιπετειώδες 2015.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο υπογράμμισε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κομβική για το μέλλον της Ελλάδας, ωστόσο ανέφερε πως μόνο αν οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη θα τοποθετηθούν στη χώρα. «Στόχοι της πολιτικής είναι να τεθούν οι σωστές συνθήκες πλαισίου. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά οφείλει, ακόμα, να πράξει πολλά» είπε και συμπλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την οικονομία, όπως αξιόπιστο δημοσιονομικό και νομοθετικό πλαίσιο, αποτελεσματική διοίκηση, καθώς και θετικές προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Μόνο έτσι η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί».

Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έναντι της αύξησης των φόρων προέταξε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε ημέρα 100 επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία -στο 25%- είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και το brain drain πλήττει την παραγωγική βάση της χώρας, την ώρα που η πραγματική οικονομία υποφέρει. Ο ίδιος διαπίστωσε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα δημιουργεί ένα αντίξοο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιχάλης Μαΐλλης άσκησε κριτική στην επιλογή της διαρκούς επιβολής φόρων, φέρνοντας αντίθετα παραδείγματα γειτονικών και ανταγωνιστικών χωρών της Ελλάδας, όπως η Βουλγαρία, οι οποίες εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές ωθώντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας τους. «Κανείς δεν μιλά για μείωση των κρατικών δαπανών» παρατήρησε.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μαΐλλης, μιλώντας για την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τάχθηκε δε υπέρ της συγκρότησης μιας αναπτυξιακής στρατηγικής η οποία θα δίνει έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

[ΠΗΓΗ: in.gr, 5/4/2016]