«ΧΡΥΣΟ» ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΒΛΕΠΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1

Από το casus belli στη συναίνεση πέρασαν πλέον η Ελληνικός Χρυσός και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σκουρλέτης. Ο υπουργός φαίνεται πως αποφάσισε να ακολουθήσει τον παραγωγικό δρόμο της συνεργασίας με την πολυεθνική Eldorado Gold και τη θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός έπειτα από ένα μακρύ διάστημα έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με επιχειρηματικές και νομικές συνέπειες που ακόμη εκκρεμούν.

Ο κ. Σκουρλέτης για πρώτη φορά τάχθηκε υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού από όλες τις πλευρές, δίνοντας έμφαση στην τοπική κοινωνία και στην εταιρεία, την κοινωνική ειρήνη, σημειώνοντας ότι το υπουργείο μπορεί να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση

Η ήπια συμπεριφορά που αποφάσισε να υιοθετήσει ο κ. Σκουρλέτης έναντι της Ελληνικός Χρυσός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική που ακολουθούσε και η οποία προφανώς αντιστοιχούσε σε κυβερνητικές οδηγίες σε σχέση με την επενδυτική στρατηγική της χώρας.

Η μέχρι τώρα τακτική του κ. Σκουρλέτη περιοριζόταν σε απορρίψεις και σε αρνητικές αποφάσεις που οδήγησαν την εταιρεία στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να ακυρώσει την επένδυσή της, που σε βάθος χρόνου υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευ ρώ. Τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων έχουν ήδη δεχτεί οι εργαζόμενοι της ελληνικής εταιρείας, οι οποίοι είδαν την πόρτα της ανεργίας να ανοίγει διάπλατα και το μέλλον τους αβέβαιο σε μια περιοχή που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Διατυπώθηκαν προσβολές και κατηγορίες από την πλευρά του Έλληνα υπουργού προς τον ίδιο τον CE0 της El Dorado Gold κ. Wright, περί κερδοσκοπικών κινήσεων με τη μετοχή της Eldorado Gold, με συνέπεια την κατάθεση αγωγής από την πλευρά του κ. Wright για τα όσα είχε πα εναντίον του ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Στην παρούσα φάση ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε τη σημασία του ύψους της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, τονίζοντας όμως ότι για να ευδοκιμήσει απαιτείται η καλή σχέση με την τοπική κοινωνία και επανέλαβε ότι η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή, υπέρ της νομιμότητας, του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την καλή σχέση με την τοπική κοινωνία θεωρεί ως μείζονα προϋπόθεση για την πορεία της επένδυσής της και η εταιρεία, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της και όπως έχει τονιστεί πολλές φορές και από την ηγεσία της καναδικής πολυεθνικής. Κατά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold, ο κ. Wright επεσήμανε ξανά πως η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη μακροπρόθεσμη προοπτική της επένδυσής της στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός μετά και τη χορήγηση εκκρεμούσας άδειας ρουτίνας, προχωρά στην ολοκλήρωση της επένδυσής της στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση επίσης αδειών που εκκρεμούν για τις Σκουριές, προκειμένου να τεθεί ξανά σε λειτουργία το εργοτάξιο στην περιοχή.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 1/4/2016]