ΚΙΝΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ανοίγει και πάλι η όρεξη της Κίνας για μέταλλα και αγροτικά προϊόντα, γεγονός που γεννά προσδοκίες για ανάκαμψη των εμπορευμάτων, οι οποίες μετά τα κέρδη που εξασφάλισαν το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου βρέθηκαν ξανά να δέχονται ισχυρές πιέσεις αυτόν τον μήνα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί πάντως να είναι ένας παράγοντας ο οποίος ρίχνει τη σκιά του στις αγορές και αποθαρρύνει τους επενδυτές να αυξήσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε ενεργητικό, που ενέχει ρίσκο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είδε τις εισαγωγές της να κινούνται πτωτικά, για ακόμη έναν μήνα τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πτώση αυτή ήταν πολύ μικρότερη των προβλέψεων, καθώς οι εισαγωγές αρκετών πρώτων υλών αυξήθηκαν κόντρα στο γενικότερο αρνητικό ρεύμα.

Τα νέα ήταν ιδιαιτέρως καλά για τις βιομηχανίες χαλκού, καθώς οι αγορές χαλκού του ασιατικού δράκου από το εξωτερικό έκαναν «άλμα» 39% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος, με διαφορά, εισαγωγέας μετάλλων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας μετάλλων παγκοσμίως. Η «υγεία» κινεζικής οικονομίας είναι ο κρισιμότερος ίσως παράγοντας για την αγορά εμπορευμάτων και την κατεύθυνση των τιμών

Η συγκεκριμένη χώρα καλύπτει το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ανάγκες της είναι τεράστιες. Καταναλώνει το 60% του τσιμέντου, το 54% του αλουμινίου, το 50% του νικελίου, το 48% του χαλκού και το 46% του χάλυβα παγκοσμίως.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Νατάσας Στασινού, 18/04/2016]