ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 25,3% ΚΑΤΩ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΡΥΧΕΙΩΝ-ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

lignitis2

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μείωση 13,3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015. Το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2015 Ιανουαρίου 20l6 αποδεικνύεται πλέον αρνητικό, καθώς έκλεισε με μείωση 10,3% συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2014 Ιανουαρίου 2015. Η μείωση του φετινού Ιανουαρίου συγκριτικά με τον αντίστοιχο προηγούμενο αποδίδεται:

  1. Στον δείκτη των Ορυχείων και των Λατομείων, ο οποίος υποχώρησε κατά 25,3% εξαιτίας της μείωσης στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, καθώς και στην εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
  2. Στον δείκτη των μεταποιητικών βιομηχανιών, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 13,1%. Κατά κοριό λόγο υποχώρησαν είδη ένδυσης, παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα, βασικά μέταλλα, καθώς και ο κλάδος των μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων κ.λπ.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς υποχώρησε κατά 14,2% έναντι 12,1% που ήταν η υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς. Ο δείκτης της εγχώριας αγοράς επηρεάστηκε κατά κτίριο λόγο από τη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων λατομείων κατά 23% και τη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 14,1% Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς επηρεάστηκε από τον δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων λατομείων κατά 27,3% και από τη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 11,8%. Τέλος, η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς στη βιομηχανία κατά 12,1% τον Ιανουάριο του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2015, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών ως εξής: Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης κατά 1,5%. Στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης κατά 17,9%.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 22/03/2016]