ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

5a61ac3049e46976321b9711b7a6a296_XLΗ εφημερίδα «Δημοκρατία» σε σημερινό της άρθρο με τίτλο «Αισιοδοξούν για επιστροφή Ρώσων τουριστών γουναράδες και ξενοδόχοι», αποκαλύπτει ποιοι επωφελούνται κυρίως από την αύξηση του τουρισμού στην Χαλκιδική.

«Αισιοδοξία δημιουργούν στους γουνοποιούς της Καστοριάς και τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής οι εκτιμήσεις του τουριστικού ομίλου Μουζενίδη, ότι μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις του από τη Ρωσία για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς είναι αυξημένες κατά 25% 30%, αύξηση που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 50%. Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν τους Ρώσους οι γουναράδες, που είδαν πέρυσι τις εξαγωγές τους (οι οποίες στην πλειονότητά τους κατευθύνονται στη Ρωσία) να μειώνονται κατά 80% εξαιτίας των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας. Οσο περισσότεροι Ρώσοι έρχονται, ακόμα και με μειωμένη αγοραστική δύναμη, τόσο περισσότερες είναι οι πωλήσεις λέει στη δημοκρατία ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης. Άλλωστε, στη Χαλκιδική υπάρχουν περί τα 150 καταστήματα με γούνες, που τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ρωσική αρκούδα είχε μεγάλη δυναμική στην περιοχή, πραγματοποιούσαν σημαντικές πωλήσεις, θετικό δείγμα θεωρεί τις εκτιμήσεις του ομίλου Μουζενίδη και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της τοπικής Ενωσης Ξενοδοχείων Γρηγόρης Τάσιος, που πάντως δεν σηκώνει για την ώρα ψηλά τον πήχη. Περιμένουμε να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές και για τη Χαλκιδική. Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε από εδώ και πέρα. Πάντως, σήμερα οι προκρατήσεις από τη Ρωσία για την περιοχή μας υστερούν εξηγεί στη δημοκρατία . Σημειώνεται ότι ο όμιλος Μουζενίδη διαπιστώνει πως μέχρι στιγμής, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα αλλά και τη γενικότερη ανασφάλεια ως προς την πορεία της οικονομίας της Ρωσίας (κυρίως ως προς την ισοτιμία ευρώ ρουβλίου), καταγράφεται σταθερά ανοδική τάση στις προκρατήσεις, η οποία τροφοδοτείται και από τη σοβαρή κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ένας στους τρεις Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα διακινείται μέσω του ομίλου Μουζενίδη.»

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καλός ο τουρισμός, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει ολόκληρη την περιοχή, παρά μόνο τα παραλιακά θέρετρα. Εκτός δε του ότι είναι εποχιακός, ωφελούνται κυρίως συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, όπως ξενοδόχοι, εστιάτορες, (δηλαδή οι κλάδοι στέγασης και εστίασης), επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, συναφείς επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Σήμερα μάθαμε πως ωφελούνται και οι γουναράδες της Καστοριάς! Να μια ωραία ιδέα… Κίτρινα φασολάκια και γούνες…