ΜΙΚΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ – «ΘΑΜΠΟ» ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

xrimatistirio-deiktesΣε ελαφρά ανάκαμψη των τιμών των βασικών μετάλλων ελπίζουν οι μεγάλες μεταλλευτικές βιομηχανίες για φέτος, ύστερα από μια χρονιά κατά την οποία ήλθαν αντιμέτωπες με ζημίες και αναγκάστηκαν σε περικοπές παραγωγής, αλλά και θέσεων εργασίας. Οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία νια μεγάλα κέρδη. Εάν η κινεζική οικονομία, η μεγαλύτερη καταναλώτρια πρώτων υλών του πλανήτη, συνεχίσει, όπως προβλέπεται, να κατεβάζει ταχύτητα, τότε το μόνο στήριγμα στις τιμές θα είναι η μειωμένη προσφορά.

Στο μέτωπο των βασικών μετάλλων, το σιδηρομετάλλευμα ήταν ο μεγάλος ηττημένος του 2015, με την τιμή του να κάνει «βουτιά» 40%, εξαιτίας της συρρίκνωσης της δραστηριότητας στην κινεζική χαλυβουργία, αλλά και της περίσσειας προσφοράς που πλημμύρισε την αγορά. Βρίσκεται πλέον περίπου 80% χαμηλότερα από τα ιστόρησα υψηλά επίπεδα του 2011. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος θα παραμείνουν σε τροχιά πτώσης κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, αλλά θα μπορούσαν να ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο, καθώς μεγάλες βιομηχανίες έχουν αρχίσει να περιορίζουν την παραγωγή τους

Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες ούτε νια τα πολύτιμα μέταλλα, με αρκετούς αναλυτές μάλιστα να προβλέπουν περαιτέρω πτώση του χρυσού φέτος. Πέρυσι η τιμή του κατέγραψε πτώση περίπου 10%, στο τρίτο διαδοχικό έτος απωλειών για το πολύτιμο μέταλλο. Τις πιέσεις στον χρυσό, που δεν φαίνεται να θεωρείται πια το ασφαλές καταφύγιο, που ήταν άλλοτε για τους επενδυτές, πυροδοτεί εν μέρει η κάμψη της ζήτησης στη φυσική του μορφή από την Κίνα και την Ινδία, αλλά και η ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου. Με τη Federal Reserve να ετοιμάζεται να προβεί σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, πιέζοντας την τιμή του χρυσού ενδεχομένως και κάτω από τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 4/01/2016]